Árendás Péter igazgató nyílt válaszlevele Dr. Gloviczki Zoltán helyettes államtitkár levelére

Előzmény: Az új köznevelési törvénytervezet megváltoztatását, nemzeti oktatási kerekasztal összehívását, illetve a tervezet elfogadásának elhalasztását követelték a budaörsi Illyés Gyula Gimnázium és Közgazdasági Szakközépiskola dolgozói.
A részletes indoklást is tartalmazó felhívást az ország összes általános iskolájának és középiskolájának megküldték aláírásra (http://www.starkiss.hu/borsiinfo/?p=14881). A Felhívás közzététele után Dr. Gloviczki Zoltán oktatásért felelős helyettes államtitkár kormányzati portálon közzétett levelében támadta a felhívás kezdeményezőit, külön említve az Illyés Gyula Gimnázium és KSZKI igazgatóját (http://www.starkiss.hu/borsiinfo/?p=15090).

 

Tisztelt Államtitkár Úr!


Szomorúan olvastam a kormányzati portálon a hozzám, iskolaigazgatóhoz, ill. a hozzánk illyéses kollégákhoz írt, „Hamis állításoktól hemzseg a budaörsi igazgató levele” c. írását.

Tisztelt Államtitkár Úr!

Én, az a bizonyos budaörsi igazgató, semmilyen levelet nem írtam sem Önnek, sem másnak, ezért nem tudom, mire alapozza az állításait!?

Ön ugyanis feltételezi, hogy csak „védőpajzsok” (tantestület, érdekvédelmi szervezet) mögé bújva merem vállalni a véleményemet, mellyel „alaptalan hisztériát” keltek. Feltételezi, hogy képes vagyok arra, hogy rávegyem, (kényszerítsem?) kollégáim 90%-át, hogy írjanak alá egy felhívást azért, hogy e mögé rejtőzve „politikai agitációt” folytathassak. Ez nyilvánvaló rágalmazás, amit visszautasítok!

Ennél fontosabb azonban – és ez az igazán elszomorító – hogy Ön fel sem tételezi, hogy egy ilyen léptékű törvényi változásnál (amilyen a rendszerváltozás óta nem volt a közoktatásban) egy felelős, autonóm iskolai kollektíva olyan fórumot hívhat össze, amelyen az összes körülményt mérlegelve úgy dönt, hogy egy felhívást tesz közzé. (A fogalmazók egyébként kínosan ügyeltek arra, hogy a felhívásban semmilyen vonatkozásban ne az Illyés Gyula Gimnázium és KSZKI, mint intézmény szerepeljen, hanem mindenhol az intézmény – felhívást aláíró dolgozói.)

A felhívást én is aláírtam, mert egyetértek az abban foglaltakkal.

Azzal természetesen tisztában voltam, hogy aláírásommal felkínálom azt a lehetőséget, hogy az aláírók tömege helyett elég lesz egyetlen emberre, rám fókuszálni. Egyfajta puding-próbának tartom, hogy ez bekövetkezett.

Az én személyemnél, jövőmnél azonban sokkal fontosabb az, hogy mit üzen az Ön levele az iskoláknak, a tantestületeknek, és különösen az iskolaigazgatóknak – autonómiáról, öncenzúráról, biztos egzisztenciáról, igazodásról!?

Ám ami még ennél is lényegesebb: meggyőződésem, hogy nincs azonnali lépéskényszer, a törvénytervezetről tovább lehet és kell tárgyalni!

Budaörs, 2011. október 28-án

Tisztelettel

Árendás Péter

a budaörsi Illyés Gyula Gimnázium és KSZKI igazgatója

Comments Closed