Új köznevelési törvény – Szakszervezetek, tiltakozók: nincs elsöprő támogatottsága a tervezetnek

Két pedagógus-szakszervezet vezetői és egy tiltakozó felhívás megfogalmazói szerint az új köznevelési törvénynek koránt sincs elsöprő támogatottsága, az oktatási államtitkárság csúsztat és félretájékoztat ebben a kérdésben.

A Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) vezetői, valamint a budaörsi Illyés Gyula Gimnázium azon dolgozóinak képviselői, akik korábban tiltakozó felhívást fogalmaztak meg a törvény tervezete ellen (http://www.starkiss.hu/borsiinfo/?p=14881), pénteki budapesti sajtótájékoztatójukon azt mondták: nem igaz, hogy széleskörű egyetértés övezné a tervezetet, azt gyakorlatilag szakmai egyeztetés nélkül készítették el.

Galló Istvánné, a PSZ elnöke közölte: nem igaz, hogy a jogszabálynak elsöprő támogatottsága lenne. Mint elmondta, a tervezetet, amely a múlt héten átment a közigazgatási egyeztetésen, már október 25-én, kedden a kormány elé terjesztették, azon napon, amikor a szakmai vélemények utolsó beadási határnapja volt, így az akkor érkezett véleményeket nem is lehetett már figyelembe venni.

A PSZ elnöke kiemelte, hogy az állami szerveknek – jelen esetben a Nemzeti Erőforrás Minisztériumnak (Nefmi) – együtt kell működniük a szakszervezetekkel, az azok észrevételeire vonatkozó álláspontjukat 30 napon belül kötelesek közölni. Közölte: ő a koncepció kapcsán több ízben írásbeli javaslatot tett, de azokra semmilyen módon nem reagáltak.

Galló Istvánné kitért arra: az egyik hírportálon nyilvánosságra került egy titkos háttérszámítás, amelyben megnevezték, hány pedagógust bocsátanak el és hány iskolát zárnak be. Mint mondta, ez annyira titkos, hogy azt még Hoffmann Rózsa, oktatásért felelős államtitkár sem ismeri. Kijelentette: ha valóban nem ismer az államtitkár ilyen számításokat, az a baj, ha meg igen és nem hozza azt nyilvánosságra, az is baj.

A PSZ elnöke közölte: nem igaz, hogy nem lesz létszámcsökkentés. Kifejtette: ha államosítanak és bezárhatnak intézményeket, az elbocsátással jár; a 16 évre csökkentett tankötelezettség, a gimnáziumi férőhelyek tervezett csökkentése és a szakképzés átalakítása mind elbocsátásokkal jár. Hozzátette: a nemzetgazdasági minisztérium le is írta két hónappal ezelőtt, hogy több mint 7000 pedagógus elbocsátására számít emiatt.

Galló Istvánné elmondta: azt szeretné, ha a szülők – akiket szerinte Hoffmann Rózsa laikusoknak tekint – is elmondanák véleményüket, és a képviselők ez alapján szavaznának a törvényről, ha már az ő javaslataikat nem veszik figyelembe.

Mendrey László, a PDSZ elnöke szerint a Nefmi kommunikációja nem őszinte, a tárca összekeveri “a döbbent csendet a hallgatás-beleegyezéssel, ami minimum csúsztatás”. Azt mondta, sokan azért hallgatnak, mert féltik az egzisztenciájukat, de lassan összeáll “egy fal”, végre merik vállalni és terjeszteni a véleményüket.

A PDSZ elnöke közölte, az államtitkárság részéről támadás éri mindkét szakszervezetet, pedig – hangsúlyozta – az összes parlamenti pártnak sincs annyi tagja, mint a két szervezetnek.

Mendrey László a KDNP-re utalva úgy fogalmazott: “egy észlelhetetlen taglétszámú párt képviselői”, akik 36-an ülnek a parlamentben, kaptak lehetőséget arra, hogy a közoktatást “fenekestül felforgassák” a saját elképzeléseiknek megfelelően, eszük ágában sincs megkérdezni azokat a szakmai szervezeteket, akik nem az ő álláspontjukat képviselik, ez pedig elfogadhatatlan.

Tollner József a gimnáziumi felhívás megfogalmazóinak nevében azt mondta: amit az oktatási államtitkárság egyeztetésnek nevez, az valójában csak tájékoztató, “a javaslatok süket fülekre találtak”.

Mint hozzátette, kérik az iskolákat, a szülőket, a szakmai szervezeteket, civileket: támogassák a felhívásukat, amelyben a tervezet elfogadásának elhalasztását, nemzeti oktatási kerekasztal összehívását és valódi egyeztetési folyamat elindítását követelik. A petíciót a gimnázium honlapján lehet aláírni november 2-ig, azt az aláírásokkal együtt a tervek szerint másnap átadják az Országgyűlés elnökének.

Árendás Péter, a gimnázium igazgatója azt mondta: csütörtökön levelet kapott Gloviczki Zoltán helyettes államtitkártól (http://www.starkiss.hu/borsiinfo/?p=15090), ebben az áll: “hamis állításoktól hemzseg” az igazgató levele. Árendás Péter közlése szerint azonban ő semmilyen levelet nem írt. Azt mondta: a felhívást a tantestület 90 százaléka aláírta, köztük ő is.

Hozzátette, a helyettes államtitkár úgy gondolja, hogy ő politikai hisztériát kelt és az érdekvédelmi szakszervezetek háta mögé bújik.

Stribik Ferenc, a felhívás egyik megfogalmazója közölte: alaposan megvitatták a tervezetet, így a véleményük megalapozott, s nem keltenek politikai hisztériát, csak közzéteszik a véleményüket.

A sajtótájékoztató résztvevői azt mondták: tudják, hogy a mostani rendszernek sok hibája van, és egyetértenek azzal, hogy az állam vállaljon nagyobb felelősséget a közoktatásban, de ezt az önkormányzatokon keresztül is megteheti. Szerintük senki nem adott értelmes magyarázatot arra, hogy az új rendszer mitől lesz jobb és mennyibe fog kerülni; úgy gondolják, hogy jelenleg nincs törvényhozási kényszer.

Comments Closed