Kőkori kamaszlány sírját tárták fel Nagy-Britanniában

Kőkori kamaszlány sírját tárták fel Nagy-Britanniában, akit egy henge közepén helyeztek végső nyugalomra négy-ötezer évvel ezelőtt.

A henge a neolit korban (a Kr.e negyedik és harmadik században) épített, nagyjából kör alakú vagy kissé ovális, 20 méternél nagyobb átmérőjű, egy árokkal és az árkon kívül azzal megegyező irányban futó töltéssel körülvett területen épített emlékmű.

A 49 méter átmérőjű építményt most fedezték fel Kent grófságban, Thanet szigetén. A henge belsejében bukkantak a 17 éves lány végső nyughelyére, akit oldalára fektetve, magzati pózban helyezték el a sírban, jobb könyöke mellett pedig egy szokatlan formájú edényt raktak – olvasható a Discovery News (http://news.discovery.com) hírei között.

Paul Wilkinson ásatásvezető régész ismertetése szerint a cserépedényt három különálló kis tálból áll, utóbbiakat külön-külön formázta az egykorvolt fazekasmester, majd agyaggal kapcsolta össze, mielőtt művét kiégette volna. Ezt megelőzően csak egy hasonló cserépedény került napvilágra a brit szigeteken, amelyet két tálacska egyesítésével hoztak létre.

A henge belsejében két másik nő sírját is felfedezték, az egyik 25-30 éves korában távozott az élők sorából, a másik 35-50 év körüli lehetett. Az nem világos, hogy van-e valamilyen kapcsolat az összekapcsolt tálkák száma és a három sír között.

Ami viszont világos: mindhárom halott korabeli mércével tekintve tehetős volt, például a kőkori kamaszlány sírjában borostyánból készült “gombot” fedeztek fel, nagy valószínűséggel ruháját borostyándíszek ékesítették.

Comments Closed