Budaörs – A polgármester tiltakozó levele

Wittinghoff Tamás, Budaörs város polgármestere tiltakozó levélben kifogásolja, hogy a “kormányzati ideológiai propagandát immár kiskorú gyerekekre is kiterjesztették”:

El a kezekkel az iskoláktól!

Megdöbbenve tapasztalom, a kormányzat nem hagy fel azzal a szándékával, hogy a pártpolitikai játszmáiba még a gyermekeinket is bevonja. Nemrégiben – meglehetősen bizonytalan jogi megalapozottsággal – kikényszerítették, hogy valamennyi polgármesteri hivatalban elhelyezzék az úgynevezett alaptörvény asztalát. Most ismét ezzel kapcsolatban rónak újabb feladatokat a hivatalokra. Mindezt megtetézve azzal, hogy felszólították az oktatási intézményeket, október 6-án adják át az általános iskolák 10 és 14 éves tanulóinak a „nemzeti hitvallás”, illetve az „alaptörvény” zsebfüzet egy-egy példányát.

Október 3-ai dátummal újabb levél érkezett a polgármesteri hivatalokhoz dr. Szabó Erika, területi közigazgatásért és választásokért felelős államtitkártól, amelyben azt kéri, hogy minden hivatal vegyen részt az „októberi zsebfüzet akcióban”. Ennek keretében a korábban kihelyezett alaptörvény asztalára tegyék ki a nemzeti hitvallás, illetve az alaptörvény szövegét tartalmazó kiadványokat.

Ugyanebben a levélben szerepel ez is:
„Tájékoztatom, hogy 2011. október 6-án, az Aradi Vértanúk emléknapján az ország valamennyi általános iskolájában kiosztásra kerül a Nemzeti Hitvallás című zsebfüzet ajándéktárgy a 10 éves, a Magyarország Alaptörvénye című zsebfüzet pedig a 14 éves tanulók számára.”

Mindenki tudja, hogy milyen súlyos politikai viták közepette született meg az alaptörvény szövege, amely nem konszenzus eredménye, kizárólag a Fidesz-KDNP elképzeléseit tükrözi. Az alaptörvény preambuluma, a nemzeti hitvallás még csak nem is jogi szöveg, hanem az éppen hatalmon lévők ideológiai, politikai nézeteinek összefoglalója.

Érthetetlen és felháborító, hogy ezekbe a pártpolitikai csatározásokba és ideológiai hadjáratokba megpróbálnak kiskorú, iskolás gyerekeket is bevonni.
Az önkormányzatok messzemenően tiszteletben tartják az oktatási intézmények belső autonómiáját. Politikai rendezvények szervezése, politikai célú aláírásgyűjtések, politikai nézetek terjesztése nem megengedett az iskolákban.

A kormány olyan helyzetben teszi mindezt, amikor éppen az iskolák államosítására készül. Mi várhat vajon arra az intézményvezetőre, aki el meri utasítani a kormányzati kérést?

Felszólítjuk a kormányt, hogy fejezze be a politikai propagandát a kiskorúak körében! El a kezekkel az iskoláktól!

Bőven lenne mivel foglalkozniuk a hatalmon lévőknek, ahelyett, hogy ideológiai propagandával bombázzák a kiskorúakat, visszaélve erőfölényükkel, megfélemlítve az igazgatókat és tanárokat.

Tiszteletben tartva a közigazgatási területünkön működő iskolák autonómiáját, levelet juttattam el az iskolaigazgatókhoz, amelyben kifejtettem elítélő véleményemet a kormány akciójáról.

Wittinghoff Tamás, Budaörs város polgármestere

 

A levélben hivatkozott dokumentumokat letöltheti/megnézheti itt:

Varosháza levél

Elnöki levél

Oktatási Minisztérium levél

Polgármester levél 2011 okt. 6.

Comments Closed