Népszámlálás – A jegyző tájékoztatója budaörsi lakosoknak

Tisztelt Budaörsi Lakosok!

Közeleg a népszámlálás 2011. október 1-jei kezdő időpontja. A népszámlálási törvény értelmében az adatszolgáltatás – a nemzetiségre, anyanyelvre, vallásra, tartós betegségre és a fogyatékosságra vonatkozó kérdések kivételével – kötelező. Feltétlenül számítunk a lakosság segítő közreműködésére a feladat eredményes megvalósítása érdekében.

Felhívom figyelmüket, hogy a Központi Statisztikai Hivatal telefonos ügyfélszolgálatot működtet 2011. szeptember 15-e és november 8-a között naponta 8.00 és 20.00 óra, hétvégén 10-18.00 óra  között. Az ingyenesen hívható két telefonszám a következő:

06-80-200-014 vagy  06-80-200-224

Az adatszolgáltató a telefonszám felhívását követően –  többek között –  ellenőrizheti a nála népszámlálással megbízott számlálóbiztosként jelentkező személy nevét és azonosító számát, meggyőződhet arról, hogy a hozzá bekopogó személy valóban népszámlálási munkát végez.

A munka a 2011.  szeptember 27. és szeptember 30. közötti  címbejárással kezdődik, amikor a számlálóbiztosok az  adatszolgáltatói kérdőíveket juttatják el a  háztartásokba.

Ha október 1. napjáig nem kapnak adatszolgáltatói csomagot, azt kérjük, hogy a 23-447-815-ös  telefonszámon vagy a jegyzo@budaors.hu e-mail címen jelezzék.

A számlálóbiztosok az általuk otthagyott csomagon feltüntetik nevüket, elérhetőségüket.

Tájékoztatjuk a lakosságot, hogy a számlálóbiztosok névvel, sorszámmal, és a jegyző által aláírt igazolvánnyal rendelkeznek, mely személyazonosításra alkalmas fényképes igazolvánnyal együtt érvényes, ennek bemutatása kérés nélkül is kötelező.

Az adatszolgáltatás háromféle módon lehetséges:

1./ Interneten keresztül, elektronikus úton

Ha ezt a kitöltési módot választja,  akkor a www.enepszamlalas.hu honlapon be kell lépnie az Ön azonosító-, és egyedi kódjának megadásával és az ott található online felületen tölthető ki a kérdőív. Az azonosító és egyedi kód a számlálóbiztos által eljuttatott csomag LAKÁSKÉRDŐÍV első oldalán az „Azonosító” és „Internetes Belépési Kód” mezőben található.

Interneten kizárólag október 1 – 16. között van lehetősége adatot szolgáltatni. Ha ezt a kitöltési módot választják, akkor a háztartásban élő valamennyi személynek ugyanezen az elektronikus módon  kell adatot szolgáltatnia. Felhívom szíves figyelmüket a pontos adatközlés fontosságára, mert a nem megfelelő módon vagy hiányosan kitöltött kérdőívek esetén – a KSH jelzése alapján – a számlálóbiztosnak ki kell mennie a megjelölt címre a megfelelő adatszolgáltatás érdekében.

Budaörs Város  Önkormányzat  Polgármesteri Hivatala  (2040 Budaörs, Szabadság út 134.) aulájában kihelyezett számítógépek az elektronikus úton történő adatszolgáltatáshoz rendelkezésre állnak, használhatók. Ez esetben feltétlenül hozzák magukkal a kapott kérdőíveket az azonosítók  és  a  kódok miatt. A hivatalban történő elektronikus adatszolgáltatáshoz, illetve egyedi, kézzel történő adatszolgáltatáshoz,   az adatlapok kitöltésében segítségükre lesz a hivatal munkatársa is.

Az Interneten történő adatszolgáltatáshoz lehetőséget biztosít még a Telekuckó is, mely a városban a Templom tér 16. szám alatt található és hétfőtől-péntekig 9-19.00 óra között nyitva áll azok számára, akik ezt a módját választják az adatszolgáltatásnak, illetőleg a Gróf Bercsényi Zsuzsanna Városi Könyvtárban  (Budaörs, Károly király u. 20.) található számítógépen is lehetőség van az adatszolgáltatásra hétfőtől – csütörtökig  10 – 18.30-ig,  pénteken 10-16.00 óráig.

2./ Adatszolgáltatás a kérdőívek önkitöltésével

2011. október 1 – 16. között az adatszolgáltatóknak lehetősége van arra, hogy a kapott kérdőíveket saját maguk töltsék ki és azok kitöltése után a borítékba visszahelyezve átadják a számlálóbiztosnak a vele egyeztetett időpontban. Amennyiben a kérdőíveket nem pontosan vagy hiányosan töltötték ki, a megfelelő módon történő kitöltés érdekében a számlálóbiztosnak vissza kell mennie a pontos adatfelvétel érdekében az adott címre.

3./ Személyes találkozás, interjú keretében történő kitöltés módja

Ekkor Ön a teljes összeírási időszak alatt 2011. október 1-31. között, előre egyeztetett időpontban találkozik számlálóbiztosával, akinek segítségével, együtt töltik ki a kérdőíveket.

Felhívom szíves figyelmüket az adatszolgáltatás kötelező jellegére. Az adatszolgáltatási kötelezettség megtagadása vagy elmulasztása szabálysértési eljárást von maga után. A szabálysértési bírság megfizetése nem mentesíti az adatszolgáltatót adatszolgáltatási kötelezettségének teljesítésétől.

A népszámlálással kapcsolatban számítunk az Önök értékes együttműködésére, segítsék a számlálóbiztosok munkáját.

Megértésüket és türelmüket kérjük és köszönjük!

Tisztelettel: dr. Bocsi István jegyző
területi népszámlálási felelős

Comments Closed