Új delfinfajt fedeztek fel az ausztráliai Melbourne környékén

Egy korábban ismeretlen delfinfajt fedeztek fel a délkelet-ausztráliai Melbourne környékén.

 

Jelenleg mintegy 150 olyan delfin él a melbourne-i régióban, amelyekről eddig úgy vélték, hogy a palackorrú delfinek (Tursiops truncatus) egyik ismert alfajába tartoznak. A részletes DNS vizsgálatok és a múzeumokban lévő delfinkoponyák elemzéséből azonban kiderült, hogy a területen élő két populáció egy új fajhoz tartozik.

A Tursiops australis névre keresztelt új fajról a PLoS ONE nemzetközi tudományos hírportál számolt be. Az eddig ismeretlen faj közönséges neve Burrunan-delfin, amely az ausztrál őslakosok nyelvéből származik. Jelentése: a barnadelfinek közé tartozó nagy tengeri hal. A korábbi vizsgálatokból már kiderült, hogy a melbourne-i delfinek DNS-e különbözik az ismert palackorrú fajok – a közönséges palackorrú delfinek (Tursiops truncatus) és az indiai-óceáni palackorrú delfinek (Tursiops aduncus) – DNS-étől.

Egy új faj azonosításához azonban további bizonyítékokra van szükség. A melbourne-i Monash Egyetemen dolgozó Kate Charlton-Robb és munkatársai ezért a különböző múzeumokban őrzött delfin koponyákat vették górcső alá és részletesebb DNS elemzést végeztek a teljes bizonyosság elnyeréséhez.

“Ez egy hihetetlenül elképesztő felfedezés, mivel az 1800-as évek vége óta mindössze három új delfin fajt írtak le és ismertek el hivatalosan” – hangoztatta szakember. “Ami még izgalmasabbá teszi az egészet, hogy ez a delfinfaj végig az orrunk előtt volt, mindössze két ismert állandó populációval a Viktória állambeli Port Philliph öbölben és a Gippsland-tavaknál” – idézte a szakembert a BBC brit közszolgálati médium internetes oldala (www.bbc.co.uk).

Az új fajként való elismeréssel párhuzamosan a delfinek rögtön bekerülnek a kontinens veszélyeztetett állatai közé. “Ez azért is különösen fontos, mert ez az új faj mindössze a világ ezen apró szegletében őshonos, és csak két ismert állandó populációja van” – írták a szakemberek.

Comments Closed