A korán kelők fittebbek, boldogabbak

A korán kelő emberek karcsúbbak, boldogabbak és egészségesebbek, mint későn fekvő, sokáig alvó társaik – idézte egy felmérés eredményét a The Daily Telegraph brit napilap hírportálja (http://www.telegraph.co.uk).

A vizsgálatban 1068 felnőttet kérdeztek meg étkezési és alvási szokásairól, valamint kedélyállapotáról és egészségéről.

A korán kelők átlagosan reggel 6 óra 58 perckor kezdték a napot, míg a “bagoly típusúak” – akik éjszaka sokáig fennmaradnak – csaknem két órával később, 8 óra 54 perckor. A hétvégeken mindkét csoport tagjai egy órával hosszabb alvással ajándékozták meg magukat: 7.47-kor, illetve 10.09-kor keltek fel.

Joerg Huber kutatásvezető, a Roehamptoni Egyetem munkatársa elmondta, hogy a korán kelők átlagosan jobb egészségnek örvendenek, szó szerint, mert bevallásuk alapján boldogabbak is, ráadásul testtömegindexük is alacsonyabb.

A Brit Pszichológiai Társaság konferenciáján ismertetett tanulmány eredménye Huber szerint arra utal, hogy a mai hektikus életben állandóságot jelent, ha valakinek megszabott a napirendje, például a gyerekeket időre iskolába kell vinni.

“Lehetséges, hogy a korán kelők egyszerűen jobban alkalmazkodtak ehhez az iparosodott világhoz, mint a későn ébredők” – tette hozzá Huber. Ugyanakkor a különbség nem jelentős, és persze előnye is van, ha valaki képes késő estig koncentrálni, főként ha a munkája is ezt kívánja meg.

Comments Closed