MSZP Budaörsi Szervezete: Nyílt levél a Heimatmuseum-nak

Tisztelt Heimatmuseum!

Meglepetéssel olvastuk az interneten, hogy a Heimatmuseum szeptember 10-re Bolhapiacot szervez, egyúttal németül (Flohmarkt) is meghirdetve a rendezvényt.

Budaörsön közismert, hogy az MSZP hozzávetőleg két éve csaknem minden hónapban Bolhapiacot rendez a Nyugdíjasok Házában, illetve annak udvarán. Ez a rendezvény immár hagyományosnak mondható, és meglehetősen közkedveltnek bizonyult, hiszen minden alkalommal jelentős számú érdeklődő keresi fel. A Bolhapiac nem pártrendezvény, a közvélemény nem is ilyennek tartja, jóllehet az MSZP szervezi, aminek nyilvánvaló jele, hogy a hirdetményeken feltüntetjük az MSZP logóját.

Természetesen bárki bármikor rendezhet Bolhapiacot, ezt semmilyen törvény nem tiltja. A budaörsi Bolhapiacot, mint márkanevet az MSZP nem védette le, nyilván nem is tehette volna. Tehát a Heimatmuseum, illetve a mögötte álló Német Kisebbségi Önkormányzat eljárása, vagyis a Bolhapiac ötletének – fogalmazzunk finoman – lemásolása, nem ütközik törvényi akadályba. Legfeljebb nem elegáns, nem ízléses és nem erkölcsös. Mi több, jelen formájában kifejezetten káros.

Nem erkölcsös azért, mert kölcsönveszi egy közismert és népszerű rendezvény nevét, anélkül, hogy az ötlet helyi meghonosítójával előzetesen konzultált volna. Az MSZP Budaörsi Szervezetét ugyanis sem a Heimatmuseum, sem a Német Kisebbségi Önkormányzat ebben a kérdésben semmilyen formában nem kereste meg.

Pedig, ha megkerestek volna bennünket, nem zárkóztunk volna el az együttműködés elől. Mi több, erre nézve konkrét javaslataink is lettek volna. Meg lehetne tartani például a Bolhapiacot olyan budaörsi rendezvényként, akár összekötve az általános piaccal, amelynek szervezésében és népszerűsítésében több helyi szervezet részt vehetne, mintegy konzorciumot alkotva.

Káros pedig azért, mert fölöslegesen megosztja a budaörsi közvéleményt. A Heimatmuseum mintegy “sváb” Bolhapiacot hirdet. Ennek reakciójaként mi akár felvállalhatnánk ennek az ellenpontját, és “magyar” Bolhapiacnak nevezhetnénk a hagyományos rendezvényt. Természetesen nem tesszük, hiszen – mint jeleztük – alapértékeink közé az együttműködés tartozik. Sajnos félő, hogy a Heimatmuseum rendezvénye – rendkívül szerencsétlen módon – újabb törésvonalat eredményezhet a budaörsi polgárok körében.

Meggyőződésünk szerint a Bolhapiac olyan helyi ügy, amely összefogást érdemel, s a lakóhelyüket szerető polgárok közös cselekvését kívánja meg. Az MSZP Budaörsi Szervezete ezeket a célokat tartja szem előtt, és a város közösségének érdekében a maga részéről bármikor kész az előremutató párbeszédre.

Laczik Zoltán
önkormányzati képviselő,
az MSZP Budaörsi Szervezetének elnöke

Comments Closed