Az év végére az elemzők 3,2-3,3 százalékos inflációt várnak

Az év végére 3,2-3,3 százalékos 12 havi inflációt várnak az MTI által csütörtökön kérdezett elemzők, akik szerint a jegybank  augusztusban sem változtat a 6 százalékos alapkamaton, mivel a pénzügyi stabilitást nem kívánja veszélyeztetni.

Árokszállási Zoltán, az Erste Banktól 3,5 százalékos 12 havi júliusi inflációra számított, amely azután az élelmiszerárak vártnál nagyobb csökkenése miatt 3,1 százalékra süllyedt az előző havi 3,5 százalékról. Véleménye szerint augusztusban felpattanhat az infláció, mivel tavaly augusztusban jelentősen estek az élelmiszerárak, ráadásul az üzemanyag ára július végén drágult, és az augusztus 17-én várható árcsökkenés már csak kevésé befolyásolja a havi inflációt.

Kondrát Zsolt is magasabb, 3,3 százalékos inflációt várt júliusra. Az MKB Bank vezető elemzője is élelmiszeráraknál tévedett, ahol kisebb árcsökkenést kalkulált.

Augusztusban 3,8 százalékra emelkedhet a 12 havi infláció, amelynek hátterében bázishatás áll, tavaly augusztusban az élelmiszerárak majdnem 2 százalékkal csökkentek, idén ennél kisebb lehet az áresés – mondta Kondrát Zsolt. Az év további részében  a bázishatás miatt az élelmiszerárak süllyedése várható, mivel tavaly ősszel áremelkedés volt – tette hozzá.

Kondrát Zsolt szerint aggodalomra nem ad okot a júliusi 3,2 százalékos 12 havi maginfláció, ennek mértéke feltehetően nem megy feljebb az év hátralévő részében.

Az elemzők közül Árokszállási Zoltán decemberre 3,2 százalékos, Kondrát Zsolt 3,3 százalékos 12 havi inflációt vár, ami azt jelenti, hogy 2011 átlagában 3,7-3,8 százalékos fogyasztói áremelkedésre számítanak.

A Magyar Nemzeti Bank augusztusban sem változtat a 6 százalékos alapkamaton elsősorban a pénzügyi stabilitás biztosítása érdekében, noha Kondrát Zsolt szerint az infláció alakulása, amely a jövő év végére elérheti a 3 százalékos célt, ezt lehetővé tenné.

Comments Closed