Devizahitelesek – Jelentősen nőhet augusztusban a devizahitelesek törlesztő részlete – ÖSSZEFOGLALÓ

A forint gyengülésével jelentősen emelkedhet a devizában, különösen a svájci frankban eladósodott hitelfelvevők augusztusi törlesztő részlete. Az adósoknak az árfolyamgát életbe lépése hozhat könnyítést, amihez már minden jogszabály megszületett a kormány szerint. Angyal József adószakértő a bankadó terhére oldaná meg “véglegesen” a devizahitelesek helyzetét.

A svájci frank árfolyama szinte nap mint nap újabb történelmi csúcsokat ér el, kedden délelőtt 11 óra után 263,36 forinton jegyezték. Kedden kora este ismét történelmi magaslatra emelkedett a frank forint árfolyama, rövid időre – a 265 forintos szintet áttörve – 265,43 forintra erősödött. Az euró frank árfolyama minden eddiginél közelebb került a paritásos szinthez, kedden nem sokkal este hat után 1,0356 frankra, új történelmi mélypontra süllyedt a közös valuta jegyzése. Reggel még 1,08 frank feletti árfolyamra is volt példa.

A forint gyengülésével jelentősen emelkedik a devizában, különösen a svájci frankban eladósodott hitelfelvevők augusztusi törlesztő részlete, ráadásul nemcsak a tőkét és a kamatokat kell a gyengébb árfolyamon, tehát drágábban megfizetni, de a felszámított kezelési költség is emelkedik, noha annak elvileg nincs árfolyamkockázata. Egy átlagos, 5 millió forint körüli, 25 éves futamidejű, svájci frankban felvett hitel törlesztő részlete az áprilisi 50 ezer forint körüli összegről több mint 10 ezer forinttal, 60 ezer fölé nőhet.

A devizahitelesek egy részének – a lakásfedezetű devizahitellel rendelkezőknek – az árfolyamgát életbe lépése hozhat majd könnyítést, de ezt legkorábban az októberi törlesztéskor érezhetik. Az árfolyam rögzítését augusztus 12-től kérhetik bankjuktól az érintettek. A svájci frank hitelek törlesztő árfolyamát 180 forinton, az euróét 250 forinton, a jenét 200 forinton rögzítik a programban résztvevőknek. A svájci frank árfolyama 81 forinttal, az euróé 25 forinttal, a japán jené pedig 52 forinttal haladta meg kedden délben a rögzítésnél figyelembe vett szintet.

A közjegyzők felkészültek az árfolyamrögzítésre, de szerintük hiányzik még egy rendelet, amely a módosító szerződés blankettát tartalmazza. A közjegyzők ezt a kitöltött blankettát foglalják okiratba, ismertetik az ügyféllel, és válaszolnak annak a kérdéseire – mondta az MTI-nek Tóth Ádám, a Magyar Országos Közjegyzői Kamara (MOKK) elnöke. A kormányzati kommunikációért felelős államtitkárság szerint azonban a szerződésmódosításokkal járó közjegyzői feladatok elvégzéséhez nincs szükség rendeletmódosításra. A közjegyzői okirat díja egyébként várhatóan 10 és 20 ezer forint közötti összeg lesz.

Angyal József adószakértő, matematikus kedden, a HVG Adózónában publikált cikke szerint létezne egy egyértelmű, gyors és végleges megoldás a devizahitelesek számára: október 1-jétől minden devizaalapú lakáshitelesnél automatikusan életbe kellene léptetni a 180 forintos árfolyamgátat, a bankok pedig a gyűjtőszámlán felhalmozott összegeket minden évben leírhatnák a bankadóból annak összegéig. A cikk szerint 260-270 forintos svájci frank árfolyamig a bankadó összege fedezné az árfolyamgát miatti banki veszteséget. A bankadót meghaladó banki veszteséget a bankok költségként leírhatnák adóalapjukból, ami azonban csak extrém esetben, svájci frank – euró paritás felett következne be.

Az adószakértő szerint nehéz lenne megmondani, hogy melyik devizaalapú hitelt nyújtották svájci frank forrásból, és melyeket hazai forint megtakarításból. Az utóbbi esetében mindenesetre a havi törlesztő részlet úgy emelkedett csaknem 70 százalékkal, hogy a devizaalapú hitel “nem is látott” svájci frankot. Arra is rámutat, hogy még a klasszikus devizahiteleknél is vannak olyan költségek, amelyek forintalapúak, mint például a kezelési költség, a folyósítási jutalék, s ezeken is nyer – nem is keveset – a bank a svájci frank árfolyamának emelkedésével. Ezeket a forintköltségeket is átszámítja ugyanis svájci frankra, pedig ezekhez nem volt svájci frank forrás bevonás.

A magyar bankrendszer a korábbi stressztesztek alapján még jól állja a próbát. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) áprilisi stabilitási jelentésben publikált elemzése szerint – ebben több más tényező mellett 2011 végére 245 forintos, 2012 végére 257 forintos svájci frank árfolyammal számolt – azt mutatta, hogy még ezen árfolyamokat tartalmazó stresszforgatókönyvek mellett is képes lenne a keletkező veszteségek kezelésére, tehát tőkeereje, likviditási helyzete megfelelő ahhoz, hogy egy ilyen szélsőségesnek tekintett állapotot is kezeljen.

Comments Closed