Londoni elemzők: több okból is bírálható Amerika leminősítése

Több okból is megkérdőjelezhető az Egyesült Államok leminősítése – vélekedtek vasárnapi helyzetértékelésükben londoni pénzügyi elemzők.

A Standard & Poor’s – a világ legnagyobb hitelminősítő csoportja – a pénteki amerikai piaci zárások után közölte New Yorkban, hogy az Egyesült Államok eddigi lehetséges legjobb, “AAA” hosszú távú államadós-besorolását egy fokozattal “AA plusz”-ra rontja, negatív kilátással. Az S&P azzal a véleményével indokolta a döntést, hogy az adósságlimit-emelési vita lezárásaként létrejött államháztartási konszolidációs terv elégtelen a középtávú amerikai államadósság-pálya stabilizálásához.

A Barclays Capital, az egyik legnagyobb londoni befektetési bankcsoport makroelemzőinek vasárnapi kommentárja szerint azonban az Egyesült Államok leminősítésének legfőbb egyedi oka az volt, hogy a Standard & Poor’s “magának szabott szűkített határidőt”, és nem az, hogy az amerikai költségvetési helyzetben valamilyen hirtelen változás történt volna.

Amikor az S&P áprilisban negatívra rontotta az amerikai adósbesorolás kilátását, ehhez fűzött elemzésében “legalább egyharmados esélyt” adott arra, hogy két éven belül leminősíti az Egyesült Államokat. A Standard & Poor’s július közepén negatív megfigyelés alá vette az amerikai adósosztályzatokat – ami a negatív kilátásnál jóval erőteljesebb jelzés a várható leminősítése -, és ehhez fűzött akkori elemzésében már “legalább egy a kettőhöz” esélyt adott arra, hogy 90 napon belül leminősíti az Egyesült Államokat.

A Barclays Capital londoni elemzőinek vasárnapi értékelése szerint azonban április közepe és július közepe között nem romlott az amerikai költségvetési helyzet, sőt az államháztartási hiány 2011 eddigi szakaszában elmaradt attól a szinttől, amelyet a cég az év elején várt.

Az amerikai politikai rendszer kétségtelenül “nem jól adta elő magát” az adósságlimit-emelésről folytatott vitában, ám a Standard & Poor’s a jelek szerint ezt a viselkedést vetíti ki a jövőre is. Pedig “nagyon is lehetséges”, hogy a politikai feszültség enyhülni fog a jövő évi elnökválasztás után, ami megkönnyítheti a reformok bevezetését – áll a Barclays Capital londoni elemzésében.

A ház szerint kizárólag a költségvetési mutatók alapján az Egyesült Államok már jó ideje nem “AAA” szintű szuverén adós, de – “és ez egy rendkívül fontos de” – egy ország adósminősége nem pusztán a költségvetési számoktól függ. A két másik fontos változó a politikai akarat és a fizetőeszköz tartalékvaluta-státusa.

Jóllehet az amerikai politikai rendszer az elmúlt hónapokban működésképtelennek tűnt, a dollár tartalékvaluta-státusa azonban óriási előnyt jelent az Egyesült Államoknak – írták a Barclays Capital londoni elemzői.

A cég szakértői kommentárjukban közölték: nem értenek egyet az S&P-leminősítés indoklásából kiszűrődő azon véleménnyel, hogy az amerikai politikai rendszer akár éveken át is képtelen lesz kezelni az államháztartási bajokat.

Az amerikai politikai közbeszéd tónusa már két éve megváltozott, és a vita tárgya már nem az, hogy csökkenteni kell-e a hiányt, még csak az sem, hogy mennyivel, hanem az, hogy miképp – fejtegették a Barclays Capital londoni elemzői, akik szerint “valószínűtlen”, hogy a befektetők számítottak e nagy kérdések megoldására a 2012-es elnökválasztás előtt.

A ház szerint az adósságlimit-emelésről szóló egyezség “igenis fontos első lépés” volt a költségvetési fenntarthatóság felé.

Mindezek alapján a Barclays Capital londoni elemzői közölték: nem számítanak arra, hogy a befektetők tömegesen menekülni kezdenének az amerikai államadósságból. A külföldi jegybankok devizatartalékaik jelentős részét amerikai kincstárjegyben tartják, mivel ez a világ legmélyebb és leglikvidebb kötvénypiaca, és nem valószínű, hogy ez egy leminősítéstől megváltozna.

Ráadásul alternatívából sincs sok: a két legnagyobb kötvénypiac az amerikain kívül a japán és az olasz, ám a japán hozamok messze alacsonyabbak, és Japán pénzügyi mérleghelyzete lényegesen rosszabb, mint az Egyesült Államoké, és Olaszország GDP-arányos államadósság-rátája is sokkal magasabb, mint az amerikai.

Emellett az amerikai gazdaság növekedési kilátásai is jobbak, mint a másik két országéi.

A felzárkózó térség adósságpiacai sem kínálnak feltétlenül hiteles alternatívát, mivel ezek a kötvénypiacok jóval kisebbek, a fizetőeszközök sok esetben nem is teljesen konvertibilisek, emellett a politikai és a jogi intézményrendszer sem annyira stabil, mint az Egyesült Államokban – áll a Barclays Capital vasárnapi átfogó elemzésében.

A hétvégén más nagy londoni házak is hasonló véleményeket fogalmaztak meg az amerikai leminősítéssel kapcsolatban.

A Commerzbank londoni befektetési elemzőinek értékélése szerint a Standard & Poor’s lépésének semmilyen azonnali hatása nem lesz az amerikai kincstárjegy által a pénzügyi rendszerben betöltött szerepre. Egyes intézményi befektetők számára ugyan előírás, hogy kizárólag “AAA” besorolású adósságot tarthatnak portfolióikban, ám a két másik nagy hitelminősítő, a Fitch Ratings és a Moody’s Investors Service változatlanul ezen a szinten tartja nyilván az amerikai szuverén adóskockázatot.

A Commerzbank londoni szakértői kiemelték, hogy a pénzpiaci befektetési alapokat nem is érinti a leminősítés, mivel ezek rövid futamidejű amerikai szuverén adósságpapírokat tartanak portfolióikban, márpedig a rövid lejáratú amerikai kormánykötelezettségek besorolását a Standard & Poor’s nem módosította.

A Commerzbank értékelése szerint viharos piaci időkben “továbbra is az amerikai kincstárjegy az a hely, ahová át kell vonulni”, legyen szó akár a piac által érzékelt amerikai recessziós kockázatról, akár az európai adósságválságról.

Comments Closed