Financial Times-értékelés a magyar pénzügyi konszolidációról

Kedvező kicsengésű értékelést írt a Financial Times a magyarországi államháztartási konszolidáció adósságpiaci fogadtatásáról.

A londoni gazdasági napilap internetes kiadásának felzárkózó piaci blogrovatában Kester Eddy tudósító kiemelte, hogy – miután Magyarország az előző években Közép-Európa “rosszgyereke” volt – a magyar adósságpiac figyelemreméltó hat hónapon van túl: a külföldi befektetők, észlelve a kormány elkötelezettségét a kiadáscsökkentés és az adósság megfékezése mellett, öntötték a pénzt a helyi kötvényekbe, amelyekből most már rekordmennyiséget, 3600 milliárd forintnyit tartanak, ami a teljes állománynak több mint a harmada.

A Financial Times idézi Horváth Istvánt, az UniCredit Bank budapesti makroelemzőjét, aki mindezt “kiemelkedő teljesítménynek” nevezi.

Az írás szerint a korábbi befektetői aggodalmakkal összevetve most már tényleges megbékélésről lehet beszélni Orbán Viktor, az “energikus”, Magyarországot első helyre helyező miniszterelnök és a piac között.

A szerző azonban felteszi a kérdést, hogy ez tartós maradhat-e. Megfigyelők szerint eddig minden nagyszerű, ám a leglátványosabb gyakorlati mozzanat – a kötelező magánnyugdíj-alapok államosítása, annak érdekében, hogy az államadósság-ráta a hazai össztermék 80 százalékánál valamivel magasabb szintről 76-77 százalékra csökkenjen – egyszeri intézkedés, és ezzel (a kormány) csak “levegővételnyi mozgásteret” vásárolt magának.

Alapvetőbb jelentőségű a “hazafias ruházatba öltöztetett” Széll Kálmán Terv, amely a kormányzati kiadások csökkentésére és a gazdasági növekedés gyorsítására helyezi a hangsúlyt.

A célok “csodálatra méltók”, ám Keszeg Ádám, a Raiffeisen Bank budapesti makroelemzője szerint egyben “nagyon ambiciózusak” is. A Raiffeisen szakértője az idei gazdasági növekedést a 3,1 százalékos “konzervatív” kormányzati becsléssel szemben 2,5 százalékra teszi, jóllehet a jövő évi növekedésre adott 3 százalékos előrejelzése már megfelel a kormány alacsonyabb forgatókönyvének – áll a Financial Times  blogrovatának írásában.

A szerző szerint a kormány – azon igyekezetében, hogy visszaszorítsa a gyakran kétes egészségügyi okokra alapuló, illetve a rendőrök,  a büntetésvégrehajtási dolgozók és a tűzoltók esetében eddig szokásosnak számító korai nyugdíjazásokat – “felzaklatott több, korábban engedelmes szakszervezetet is”.

Jóllehet a kormány eltökéltsége a jelek szerint nem ingott meg, a lezajlott tiltakozó megmozdulások azonban “óhatatlanul” aggodalmakat vetnek fel azzal kapcsolatban, hogy a terveket esetleg “felvizezik” – áll a Financial Times írásában.

A befektetők mindazonáltal a jelek szerint egyelőre bíznak abban, hogy a kormány jórészt teljesíti ígéreteit, és – ahogy Horváth István kiemeli – a hangulatot az is erősítette, hogy a Fitch Ratings hitelminősítő negatívról stabilra változtatta a magyar adósosztályzatok kilátását, Kína pedig magyar adósságpapírok vásárlására tett ígéretet a múlt hónapban – írta a Financial Times blogbejegyzésének szerzője.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.