Most érdemes eurót, kunát vásárolni a nyaralásra

A görög válság miatti félelem csökkenésével az euró mellett erősödött a forint is, így az Equilor Befektetési Zrt. szakértője szerint a következő napokban érdemes lehet eurót, vagy horvát kunát venni a nyaraláshoz.

Az Equilor közleményében Saághy Pál, a cég vezető üzletkötője emlékeztet rá, a forint árfolyamát alapvetően két tényező határozza meg: a nemzetközi árfolyammozgások és a magyar makrogazdasági és pénzügyi kilátások. Saághy Pál szerint most valamennyi tényező “ideiglenes nyugalmi” állapotban van.

Az eurózóna adósságkrízise áthidaló megoldás közelébe érkezett azzal, hogy a múlt héten a görög kormány megszavazta a stabilizációs programot, amiért cserébe megkapják a nemzetközi hitelcsomag következő részletét. Ezzel párhuzamosan a hosszú távú megoldás keresésében is előreléptek. Mindez elsősorban a nemzetközi hangulatot hűtheti, ami jó esetben a svájci frankra nehezedő nyomást is csökkentheti – véli Saághy Pál.

A görög helyzet enyhülésével a globális kockázatvállalási hajlandóság fokozódhat, ami a hazai – egyelőre – kedvező megítélésű folyamatokkal kiegészülve indíthat kisebb tőkeáramlást a forint irányába. Az Equilor szakértője szerint a forint csökkenő trendben mozog: a napokban a 263 forintos támasszal küzdött az euró árfolyama, ennél sokkal erősebb forint árfolyam nem várható.

A befektetői hangulat romlásával az árfolyam könnyen 275 forintig emelkedhet, ami 4-5 százalékos gyengülést jelent a mostani árszinthez képest. Egy 4 fős család egyhetes külföldi nyaralásánál, 500 euró költőpénzzel kalkulálva ekkora gyengülés 5.500 forint plusz kiadást jelentene.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.