Az elemzők 7 milliárd eurós külkereskedelmi többletet várnak az idén

A májusi 720 millió euró külkereskedelmi többlet jóval nagyobb a vártnál, s reálisnak látszik, hogy az első öt havi közel 3,3 milliárdos aktívum az év végére meghaladja a 7 milliárd eurót – fejtették ki az MTI-nek a elemzők pénteken.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) előzetes adatai szerint májusban az export majdnem 19 százalékkal, az import 14 százalékkal nőtt, a külkereskedelem többlete 720 millió eurót tett ki.

Az aktívum nagyobb a CIB Bank 514 millió eurós prognózisánál, nem is szólva az elemzői konszenzust kifejező 490 millió eurós többletnél – mondta Barta György vezető elemző. Hozzátette azt is, hogy a május import a vártnál kisebb lett.

Bár a legnagyobb magyar felevevő piac Németország exportdinamikája az utóbbi hónapokban lassult, az autóiparra ez nem érvényes, így a magyar gyártók és beszállítók egyre nagyobb kapacitás kihasználással dolgozhatnak – jelezte a CIB Bank elemzője.

Hasonló véleményt fogalmazott meg Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője, aki szerint a 19 százalékos  exportbővülés továbbra is igen élénk külső keresletet mutat, annak ellenére, hogy a konjunktúramutatók lassulást jeleztek (a német kivitel éves alapon 19,9 százalékkal, a behozatal 15,6 százalékkal nőtt, míg havi alapon a növekedés messze meghaladta a várakozásokat, a német ipari termelés, illetve a megrendelések szintén a várakozások felett teljesítettek, míg a német autóipar júniusban újabb rekordot döntött).

Suppan Gergely hozzátette, hogy az import csupán 14 százalékkal nőtt, ami a továbbra is gyenge belső keresletet tükröz.

Mindkét elemző arra számít, hogy az év második felében némileg gyorsulhat a belső kereslet, ugyanakkor az első öt havi 3,271 milliárd eurós exporttöbblet  az év további részében hasonló ütemben nő. Barta György az év végére 7 milliárd eurós, Suppan Gergely 7,2 milliárd eurós kiviteli aktívumot prognosztizált. A CIB Bank elemzője emlékeztetett arra is, hogy ez az exporttöbblet erősíti a forintot.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.