DSK – A francia sajtó az amerikai igazságszolgáltatásról és a belpolitikai következményekről

A meglepetésszerű fordulat Dominique Strauss-Kahnnak, a Nemzetközi Valutalap volt főigazgatójának New York-i büntetőügyében továbbra is a francia lapok címlapján szerepel: a hétfői szerkesztőségi cikkek a francia szocialista politikus elnökjelöltként való visszatérésének lehetőségét, illetve az amerikai igazságszolgáltatás működését kommentálták.

A nemi erőszakkal vádolt volt IMF-vezért pénteken helyezték szabadlábra, miután kételyek merültek fel a sértett szavahihetőségét illetően.

A Le Figaro az amerikai eljárás első stádiumának hibáit boncolgatta, s arra a kérdésre kereste a választ, hogy legitim-e a médiát odacsődíteni egy ember letartóztatáskor a rendőrőrs elé. Ez ugyanis lehetővé tette, hogy “kivégezzen a média egy olyan embert, akit még nem is ítéltek el” – hangsúlyozta a konzervatív lap.

A Libération szerint az ügy a kezdetektől “túl tökéletesnek” tűnt annak bebizonyítására, hogy az Egyesült Államokban “a hatalmasokat is úgy kezelik, mint a legszegényebbeket”. De miután a vád összeomlani látszik, számos kérdés felmerül az amerikai ügyészek választás útján történő kinevezéséről, a média állandó jelenlétéről a büntető eljárásban, valamint az ártatlanság vélelmének tiszteletben tartásáról.

A baloldali lap szerint Strauss-Kahn ügye nem válik dicsőségére az amerikai igazságszolgáltatásnak; ugyanakkor olyan igazságszolgáltatásról van szó, amely “képes korrigálni a hibáit, s ez nem mondható el a például francia igazságszolgáltatásról. Az amerikai igazságszolgáltatás nem modellértékű, de egy fontos tanulsággal szolgál: a jó igazságszolgáltatás kételkedik és belátja a hibáit” – írta a lap.

Az ügy francia belpolitikai következményeit illetően, a Le Figaro úgy véli, hogy “a szocialisták élete már öt éve kínlódás”, most pedig Strauss-Kahn esetleges visszatérése “mérgezi őket”. A lap szerint azonban az ügy politikai kockázatai ellenére “nem fognak tudni nemet mondani egy embernek, aki a Rykers Island-ről (börtönből) tér vissza, és az Elysée-ről álmodik. Mit csináljanak, mit mondjanak egy embernek, akivel csoda történt? Lehet a párt megmentőjeként fogadni, de az kockázatos” – fogalmazott a konzervatív lap.

A regionális La Montage szerint az a kérdés, hogy a közvélemény hajlandó lesz-e majd rábízni a sorsát egy olyan emberre, aki “hagyta magát kelepcébe csalni egy szállodai szobában”.

A L’Humanité arra figyelmeztetett, hogy Strauss-Kahn ellen egyelőre még folytatódik az eljárás, és “ha történt szexuális erőszak, az akkor is szexuális erőszak, ha a panaszos szent, bűnöző, vagy pedig prostituált”. A kommunista lap szerint a “szocialisták egy árnyék után futnak, s úgy kapaszkodnak Strauss-Kahn most már valószínűtlen elnökjelöltségébe, mint egy varázspálcába”.

A Les Échos című gazdasági napilap szerint pedig “a New York-i sorozat” arra világított rá Franciaországban, hogy  “mekkora űrt hagyott maga után a Szocialista Párt bajnokának hirtelen diszkvalifikálása”.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.