Martonyi János: Magyarország erőteljesebb Közép-Európa-politikára törekszik

Erőteljesebb Közép-Európa-politikára fog törekedni Magyarország az elkövetkező időszakban, főleg annak déli dimenziójában, a Nyugat-Balkán vonatkozásában, a féléves EU-elnökségi tapasztalatok alapján is – mondta Martonyi János hétfőn a parlamentben újságíróknak.

A külügyminiszter – miután az Országgyűlés ötpárti EU-elnökségi munkacsoportjának utolsó ülésén átfogó tájékoztatást adott az elnökségi munkáról – úgy fogalmazott: a magyar külpolitika legfontosabb feladata az elkövetkező hónapokban az lesz, hogy erőteljesebben megjelenjen “azokban a térségekben, amelyek az ország természetes közegét jelentik”. Hozzáfűzte, hogy “ez a szélesebb értelemben vett Közép-Európát jelenti (…) most új lendületet indítunk”.

Ennek kapcsán megjegyezte: ezért volt Magyarország számára fontos a bővítési folyamat továbbvitele, a horvát csatlakozásnak az az üzenete a régió országainak, hogy rájuk is sor fog kerülni. Meggyőződése, hogy az EU-bővítés folyamata előbb-utóbb kiterjed a térségre.

Martonyi János értékelése szerint az EU a féléves magyar elnökségből megtanulta, hogy egy viszonylag új tagállam, egy közép-európai ország is be tudja tölteni ezt a feladatot sikeresen, mindenki megelégedésére. “Mindenhonnan ezt a véleményt kapjuk, hogy kiálltuk a vizsgát” – mondta.

Idézte a francia EU-ügyi miniszter nyilatkozatát, amely szerint a magyar elnökséggel bebizonyosodott, hogy megszűnt a különbség Kelet- és Nyugat-Európa között. “Szerintem ez a döntő” – állapította meg a külügyminiszter, aki szerint “bebizonyítottuk, hogy Európát is tudjuk igazgatni”.

A magyar diplomácia vezetője úgy látja, az EU-elnökség után itt maradnak a tapasztalatok, a kapcsolatok, az ismeretek, minden szempontból érettebb lett a kormányzat, a közigazgatás, a diplomácia, és az egész ország. Rámutatott, hogy a magyar EU-elnökség során több mint 100 ügyet sikerült előrevinni vagy befejezni, 40 feletti az elfogadott jogszabályok száma. Ezek többsége érinti az emberek mindennapjait, ide tartozik például az európai szabadalom kérdése, és jelentős előrelépés történt a fogyasztói jogok, az élelmiszerbiztonság területén – mondta.

Martonyi János hangsúlyozta: az EU-elnökség hat hónapja után “nyilván sokkal aktívabb, eredményesebb tagjai akarunk lenni az EU-integrációnak valamennyi intézményben”. Úgy fogalmazott, az elnökség legfontosabb hozama az önbizalom növelésén túl az, hogy Magyarországnak határozottabb, tisztább, erősebb, érthetőbb és szakszerűbb hangja lesz az európai intézményekben, erőteljesebb lesz a magyar érdekérvényesítési képesség az EU-n belül.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.