Az ellenzék rábólintott: ha lemond Líbiában maradhat Kadhafi

Ha távozik a hatalomból, nemzetközi felügyelet alatt továbbra is Líbiában élhet Moammer Kadhafi. Ezt ajánlotta fel a líbiai vezetőnek Musztafa Abdul-Dzsalíl, a lázadók politikai szervének, az Átmeneti Nemzeti Tanácsnak a vezetője egy hónappal ezelőtt, de az ENSZ képviselői által közvetített javaslatra mindeddig nem érkezett válasz.

Musztafa Abdul-Dzsalíl a Reutersnak vasárnap adott nyilatkozatában elmondta, hogy a békés rendezés érdekében felajánlották Kadhafinak, hogy lemondhat és utasíthatja katonáit a visszavonulásra, s azután eldöntheti, Líbiában marad-e vagy külföldre távozik. Ha Líbiát választja, kijelölnek egy lakhelyet számára, ahol nemzetközi ellenőrzés alatt élhet, s ugyancsak nemzetközi felügyelettel utazhat is.

Kadhafi keményen ellenáll a lemondását sürgető nemzetközi felszólításoknak és azt ígérte, hogy az utolsó csepp véréig kitart, de a belső körének tagjai jelezték, hogy készek tárgyalni a lázadókkal, ideértve a líbiai vezető sorsának kérdését is. Már öt hónapja folynak a harcok Líbiában, a NATO is hónapok óta bombázza az észak-afrikai országot, és a Nemzetközi Büntetőbíróság letartóztatási parancsot adott ki az emberiesség elleni bűnökkel vádolt Kadhafi ellen.

Musztafa Abdul-Dzsalíl kijelentései felkavarták az indulatokat Bengáziban, ahol kisebb tiltakozás alakult ki a Kadhafival való bármiféle tárgyalások ellen. Abdel-Hafiz Goga, az Átmeneti Nemzeti Tanács alelnöke és szóvivője sietett leszögezni, hogy az ajánlat semmissé és érvénytelenné vált, miután a Nemzetközi Büntetőbíróság kiadta az elfogató parancsot.

Eközben Szeif al-Iszlám Kadhafi, a líbiai vezető fia a TF1 francia kereskedelmi híradónak nyilatkozva megismételte, hogy apjának nem áll szándékában elhagyni az országot. “Soha nem adjuk meg magunka. Harcolni fogunk. Ez a mi hazánk” – mondta Szeif al-Iszlám, aki ellen ugyancsak elfogató parancsot adott ki a Nemzetközi Büntetőbíróság.

Szeif al-Iszlám ismét kijelentette, hogy a nyugati hatalmak hadműveletei kudarcra vannak ítélve, és a líbiai kormányerők elleni légicsapások miatt “legitim célponttá” váltak.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.