A Herendi Porcelánmanufaktúra a francia luxusipari szövetség tagja lett

A luxusipari vállalatokat tömörítő francia nemzeti szövetség, a Comité Colbert tagjai közé választotta a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt.-t – jelentette be Elisabeth Ponsolle des Portes, a szervezet vezérigazgatója csütörtökön Párizsban.

A 75 francia luxusmárkát összefogó Comité Colbert június 29-i közgyűlésén részletes akciótervet fogadott el a szektor európai képviseletére. Javaslataikat az olasz, a brit és a spanyol szakmai egyesületekkel kívánják az uniós döntéshozók elé terjeszteni. Ennek érdekében  European Cultural and Creative Industries Alliance (ECCIA – Európai Kulturális és Kreatív Iparágak Szövetsége) néven a négy nemzeti képviselet közösen kíván fellépni.

Az önálló nemzeti egyesülettel nem rendelkező uniós országokból pedig most először úgynevezett “európai tagokat” választott maga közé a francia képviselet. A Herendi Porcelánfaktúra Zrt. mellett a Comité Colbert tagja lett a cseh Moser üveggyár, valamint Németországból a fotó- és optikai iparból a Leica és a Mont Blanc óra- és írószergyártó.

Az igazgató elmondta, hogy abban a reményben nyitották meg a francia egyesületet külföldi tagok számára, hogy ezzel európai szinten erősíthetik meg a luxusipar, illetve a minőségi termékeket gyártó márkák képviseletét az uniós testületekben, illetve döntéshozatali folyamatokban. Azt is remélik, hogy példájukkal lendületet adhatnak valamennyi uniós országnak a nemzeti szövetségek létrehozására.

Az európai tagok száma az 1954-ben Jean-Jacques Guerlain kezdeményezésére alakult francia luxusipari szakmai egyesületben legfeljebb tíz lehet, s a tagsághoz legalább két, lehetőleg azonos területen tevékenykedő konkurens márka ajánlása szükséges. A Herendi Porcelánmanufaktúra felvételét a legjelentősebb francia porcelángyártók kezdeményezték – mondta Elisabeth Ponsolle des Portes.

A francia egyesületi vezető a herendi márkanevet jelentő magyar szakértelmet emelte ki, amelyre véleménye szerint a gyár tudatosan kívánja ráirányítani a hazai és a nemzetközi közvélemény figyelmét. “A herendi gyárban nagyon jól tudják, hogy milyen jelentős mértékben képviselik a magyar identitást. Ezért is esett rá a választásunk ” – hangsúlyozta Ponsolle des Portes.

A Comité Colbert adatai szerint a luxusipar a legfőbb európai exportőr a világban: a 25 vezető világmárkájából 18 európai, s nekik köszönhetően a luxuscikkek nemzetközi piacán az Európai Unió 68 százalékos részesedéssel bír. Ezért az Európai Bizottság számára készült hatpontos ajánlásban a négy nemzeti szövetség a stratégiai gazdasági szektornak számító luxusipar önálló kulturális és kreatív ágazatként való elismertetését kezdeményezi, s egyebek mellett az ahhoz kapcsolódó pénzügyi illetve jogi szabályozások összehangolását javasolja. A luxustermékeknek továbbra is Európa és az Egyesült Államok, illetve Japán a legjelentősebb piaca, de a feltörekvő országokban az elmúlt években mért jelentős növekedés arra utal, hogy Kínában, Indiában vagy Brazíliában óriási potenciállal rendelkezik – mutatott rá Ponsolle des Portes.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.