Fizetési mérleg – Londoni elemzők: a magyar fizetési helyzet a legjobb a térségben

Magyarország fizetési mérleghelyzete “messze a legjobb” az egész közép-európai térségben – állapították meg a csütörtökön közzétett idei első negyedévi mérlegadatokat kommentálva londoni felzárkózó piaci elemzők, akik szerint jövőre várhatóan tovább szélesedik a hazai össztermékhez mért többlet.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) csütörtöki bejelentése szerint a folyó fizetési mérleg többlete 787 millió euróra emelkedett az első negyedévben. Ezzel a többlet történelmi csúcsra nőtt.

A JP Morgan bankcsoport londoni befektetési részlegének felzárkózó piaci elemzői az adatismertetés után adott kommentárjukban úgy fogalmaztak, hogy Magyarország folytatja átalakulását “mélyen folyómérleg-deficites országból folyómérleg-többletes országgá”, és ez a kedvező folyamat enyhíti a magas külső eladósodottságból eredő kockázatokat.

A JP Morgan londoni elemzőinek számításai szerint a folyómérleg-többlet elérte a magyar hazai össztermék (GDP) 2,2 százalékát, ami “jelentős javulás” a 2008-ban elhatalmasodott pénzügyi válság előtti 7-8 százalékos hiányokhoz képest.

A ház azzal számol, hogy az idei teljes évi folyómérleg-többlet 1,8 százalékra apad, elsősorban a belföldi kereslet élénkülésének hatására. A JP Morgan citybeli szakértői ugyanakkor azt jósolták csütörtöki kommentárjukban, hogy 2012-ben az egész évi mérlegtöbblet a GDP-érték 2,5 százalékára bővül, miután beindul az autóipari beruházásokból eredő export.

A cég elemzői szerint a magyar folyómérleg-többletek enyhítik az elmúlt évtizedben felhalmozódott nagy külső adósság kockázatait, és jó esélyt teremtenek arra, hogy a magyar gazdaság “ki tud növekedni” az eladósodottságból.

A Morgan Stanley bankcsoport londoni befektetési részlegének felzárkózó piaci elemzői kommentárjukban kiemelték, hogy jelenleg a magyar fizetési mérlegegyenleg “tűnik messze a legjobbnak” egész Közép-Európában. Bár évekbe telik a magas küladósság és a szintén jelentős devizaalapú háztartási adósságállomány leépítése, Magyarország mindazonáltal “jó úton halad”.

Tekintettel azonban a felhalmozódott adósságállomány megújításának szükségességére, a finanszírozási hozzáférés és a forintot támogató, “egészséges” mértékű kockázatvállalási készség továbbra is kulcsfontosságú Magyarország számára.

Ez magyarázza, hogy az MNB miért összpontosít a külső környezetre – vélekedtek csütörtöki kommentárjukban a Morgan Stanley londoni elemzői. Hozzátették: ugyanez magyarázza a Morgan Stanley azon véleményét, hogy “nagyon valószínűtlen” a kamatcsökkentés az MNB részéről mindaddig, amíg a kockázati környezet sérülékeny, függetlenül attól, hogy mennyire tűnnek kedvezőnek a középtávú inflációs kilátások.

A Morgan Stanley londoni szakértői szerint a belső keresleti recesszió és az erőteljes exportkereslet kombinációja eredményezte az árforgalmi egyenleg “látványos” javulását. A ház szerint jóllehet a külső kereslet húzóereje gyengül, és ez a kereskedelmi mérleg javulási ütemének lassulását fogja eredményezni, ám az átlendülés jelentős részben strukturálisnak tűnik, nem pedig ciklikusnak.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.