Világhírű magyar fotósok alkotásaiból nyílt kiállítás Londonban

A XX. század leghíresebb magyar fotóművészeinek és fotóriportereinek munkáiból nyílt kiállítás a londoni Királyi Művészeti Akadémián (Royal Academy of Arts), a magyar EU-elnöki időszak egyik nagyszabású záróeseményeként. A kiállítást kedd este Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes nyitotta meg hivatalosan.

A brit főváros egyik legpatinásabb képzőművészeti intézményében “Szemtanúk – Magyar fotográfia a XX. században: Brassai, Capa, Kertész, Moholy-Nagy, Munkácsi” címmel összeállított, kétszáznál több művet felsorakoztató tárlat a nagyközönség számára csütörtöktől októberig lesz megtekinthető.

A múlt század portré- és hírfotó-műfaját meghatározó mesterek munkái közül olyan hírességek is szerepelnek a Londonba hozott kollekcióban, mint Robert Capa amerikai katonája, aki 1944. június 6-án, a normandiai partraszállás legvéresebb harcainak helyszínén, az Omaha partszakaszon igyekszik küszködve, nyakig elmerülve kijutni a tengerből a partra, vagy Brassai egyik klasszikus Picasso-portréja, amely a festőművész párizsi műtermében készült.

A londoni Magyar Kulturális Központ a Royal Academy of Arts nagy kiállítását felvezető, illetve kísérő, kisebb fotográfiai tárlatokat is rendezett hat különböző londoni galériában.

Navracsics Tibor több száz fős meghívott vendégsereg előtt elmondott kedd esti megnyitó beszédében kiemelte: a kiállítás olyan életpillanatokat mutat be, amelyeket zsenik örökítettek meg fényképezőgépeikkel. Büszkeségre ad okot, hogy azok a magyar fotósok, akiknek műveit most Londonban kiállították, az egész világon hatással voltak a fotózás művelőire – tette hozzá.

A magyar miniszterelnök-helyettes szerint a szakma e mesterei az egész fotóművészetet magasabb szintre emelték.

Navracsics Tibor kijelentette: a kiállított fotókat látva meg kell állapítani, hogy nem lehetett volna jobb kulturális keretbe foglalni a magyar EU-elnökségi időszakot.

Néhány hónapon belül ez a második igen nagyszabású magyar művészeti kiállítás a Piccadilly és a West End – London világhírű színházi-művészeti negyede – tőszomszédságában álló Királyi Művészeti Akadémián, ahol tavaly szeptemberben a budapesti Szépművészeti Múzeum és a Nemzeti Galéria gyűjteményéből állítottak össze tárlatot.

A tavalyi kiállítás közönsége szintén rendkívüli gazdaságú, kétszáznál több alkotásból álló anyagot láthatott. A Budapestről hozott kincsek között volt Raffaello Esterházy Madonnája, Leonardo több rajztanulmánya, Giorgio Vasari Kánai menyegzője, valamint El Greco, Rembrandt, Rubens, Goya, Manet, Monet, Schiele, Gauguin, Picasso művei, amelyek közül sok addig soha nem volt megtekinthető Nagy-Britanniában. Emellett a magyar művészetnek a Nemzeti Galériában őrzött számos főművét, köztük Munkácsy, Rippl-Rónai vagy Csontváry alkotásait is megismerhette a londoni közönség.

Navracsics Tibor a mostani fotókiállítás megnyitója után az MTI-nek elmondta: igazi áttörésnek tekinthető, hogy a magyar művészet két ilyen színvonalú kiállításon tudott megjelenni Londonban. Magyarországnak a kontinentális Európában is fontos megjelennie, de Londonban különösen sokan megfordulnak más, távoli országokból is olyanok, akik hírét viszik az országnak, és ennek kulturális, a későbbiekben pedig idegenforgalmi-gazdasági hatásai is lesznek.

A miniszterelnök-helyettes hangsúlyozta, hogy a Királyi Művészeti Akadémián 1989 óta ez az első fotókiállítás, így “az amúgy is pezsgő kulturális életű Londonba  sikerült újszerű kiállítást hoznunk”.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.