Peking: Kína és Európa közös kihívások előtt

Kína, valamint Európa egyaránt a kommunikáció és az együttműködés szorosabbra fűzését szeretné – hangoztatta a kínai külügyminiszter szerdán Ven Csia-pao (Wen Jiabao) kínai miniszterelnök három európai országot érintő körútjának végén.

A bizonytalanság és instabilitás jellemezte összetett nemzetközi helyzetben Kína és Európa egyaránt saját fejlődésének kritikus szakaszában van, s eközben a világgazdaságban azonos kihívásokkal kell szembenézniük, s osztoznak a felelősségben – állapította meg Jang Csie-cse (Yang Jiechi). Jang a magyarországi látogatáshoz kapcsolódóan kiemelte a hosszú ideje tartó, mély, hagyományos barátságot, a kölcsönös bizalmat, azt az alapot, amely kedvez az együttműködésnek.

Magyarország Kína legnagyobb befektetési célországává és kiemelkedő kereskedelmi partnerévé vált Kelet-Közép-Európában – állapította meg Jang, s beszámolt arról, hogy Ven felajánlotta, hogy Kína magyar államkötvényeket vesz, továbbá 1 milliárd euró értékben külön hitelt biztosít  vegyesvállalatok létrehozásához. A kínai kormányfő Budapesten úgy vélte, hogy szabad kezet kellene kapniuk a két ország vállalkozói tanácsainak, hogy elősegítsék a személy- és információcserét, s folyamatosan – 2015-ig 20 milliárd dollárra – növeljék a kétoldalú kereskedelmi forgalmat.

Elhangzott, a miniszterelnöki látogatás idején 1,8 milliárd dollár értékben Magyarországon együttműködési megállapodásokat írtak alá beruházásokról, valamint az infrastruktúrát, a pénzügyi ágazatot, valamint a logisztikai és a kulturális területeket érintő befektetésekről.

Ven a külügyminiszter beszámolója szerint magyar fiatalokat hívott meg Kínába, s ígéretet tett arra, hogy felgyorsítják a nemzeti kulturális központok építését mindkét országban.

Jang ismételten hangsúlyozta, hogy Kína nagy figyelmet szentel az Európához fűződő kapcsolatainak fejlesztésére, s megjegyezte: Magyarország, Nagy-Britannia és Németország, a három ország, ahol a miniszterelnök most járt, mindegyike “kiemelkedő erő a kínai-európai baráti együttműködés elősegítésében”.

Ven körútja alkalmával hangsúlyozta, hogy Európa és a kínai gazdaság kiegészítik egymást, s kitért arra is, hogy a feleknek tiszteltben kell tartaniuk egymást, bízniuk kell a másikban,s az egyenlőség alapján kell párbeszédet folytatniuk, tágabb értelmet kell adniuk az átfogó stratégiai partnerségnek.

Kína Európa szuverén adósságválságához pozitívan áll hozzá, s bízva Európa gazdasági megújulásában, kész vele együtt szembenézni a kihívásokkal – idézte Ven Csia-paót a kínai külügyminiszter.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.