Több BKV-megálló neve megváltozik

Számos tömegközlekedési megálló neve megváltozik Budapesten a közterületek átnevezése miatt, illetve a könnyebb azonosíthatóság érdekében – tájékoztatta a BKV Zrt. kedden az MTI-t. A társaság a közterületek átnevezéséről szóló Fővárosi Közgyűlési döntés után ütemezetten elkezdte a végrehajtást, több megálló neve pedig július 1-jével módosul.

A tömegközlekedési vállalat közlése szerint az átnevezés összhangban van azzal a törekvésükkel, hogy az adott csomópontban lévő összes megálló könnyen azonosítható nevet kapjon. Példaként említik, hogy korábban a felszínen lévő villamosmegállók Üllői út, míg az ott közlekedő buszok és a metró megállója a Ferenc körút nevet viselték. A környéken nagyszabású ingatlanfejlesztést végző beruházó megkereste a BKV-t és a fővárosi önkormányzatot a névváltoztatási javaslatával, végül a Corvin-negyedre esett a választás a Corvin köz, a filmszínház, a bevásárlóközpont és a sétány közelsége miatt – derül ki a  közleményből. Megjegyzik, hogy a költségeket az ingatlanfejlesztő állja.

Huszonnégy megálló nevét a Fővárosi Közgyűlés áprilisi döntése kapcsán változtatja meg a BKV, ennek végrehajtását már megkezdték. Ezek között szerepel a II. kerületi Moszkva tér átnevezése Széll Kálmán térre, a VIII. kerületi Köztársaság tér nevének II. János Pál pápa térre változtatása, a III. kerületi Nagybátonyi utca megváltoztatása Hidegkuti Nándor utcára.

Két megálló nevét azért kellett megváltoztatni, mert a ferihegyi repülőtér hivatalosan Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér lett, a Stadion metrómegálló és a kapcsolódó felszíni megállók neve pedig a főpolgármesteri hivatal kezelői nyilatkozatának rendelkezése alapján Puskás Ferenc Stadionra változott.

A BKV tájékoztatása szerint további hét változtatás vált szükségessé építkezések, megállóáthelyezések és közintézmények nevének megváltoztatása miatt. Így például a korábbi Roosevelt tér megálló Széchenyi István térre módosult, a Násznagy utca József Attila térre, az APEH Adóhivatalra, a Szentmihályi út Zsivora parkra.

A közlemény kitér arra is, hogy a közterület-átnevezésekhez kapcsolódó összes menetrendi táblát és az elektronikus adatállományt kicserélték, a metró területén lévő tájékoztatási eszközök cseréje pedig folyamatban van.

További névváltoztatási feladatok szerepeltek a május 1-jétől érvényes paraméterkönyvben; a bevezetési céldátum július 1. A társaság ezek között említi az Árpád híd megállónév Szentlélek térre változtatását, az Üllői út/Ferenc körutat Corvin negyedre, a Baross utca/József körutat Harminckettesek terére, a Fehérvári út/Október huszonharmadika utcát Újbuda-központra, illetve a Budafoki utat Szerémi sorra.

A közlekedési cég arról is beszámol, hogy az első tapasztalatok szerint az utasoknak nem okoz gondot az új megállóhelynevek használata, ilyen jellegű panaszokat nem kaptak. Hozzáteszik: az ellenőröktől is csak néhány esetben kértek felvilágosítást, elsősorban a Széll Kálmán téren.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.