Tizenkét év után magyar-szlovák védelmi miniszteri találkozó

A hadisírok gondozásáról kötendő megállapodáshoz kérte szlovák kollégája segítségét Hende Csaba honvédelmi miniszter kedden Budapesten, Lubomír Galko erre ígéretet tett; tizenkét év után először tartottak hivatalos kétoldalú védelmi miniszteri találkozót.

A plenáris tárgyalásokat követő sajtótájékoztatón Hende Csaba elmondta: a szlovák-magyar katonai kapcsolatok kiegyensúlyozottak és problémamentesek.

A tárgyaláson a két miniszter áttekintette az aktuális biztonságpolitikai kérdéseket, a kétoldalú katonai kapcsolatokat és a magyar EU-elnökségi tapasztalatokat, továbbá meghatározták az együttműködés lehetséges új területeit is.

A szlovák fél kifejezett érdeklődést mutatott például az önkéntes tartalékos rendszer iránt – mondta Hende Csaba.

Lubomír Galko ezzel kapcsolatban azt mondta, hogy az önkéntes tartalékos rendszerről hasznos és fontos információkat kapott tárgyalópartnerétől, hamarosan Szlovákiának is lépnie kell ebben az ügyben.

Hende Csaba szólt arról is, hogy a megbeszéléseken áttekintették a soros magyar EU-elnökség egyik fő védelempolitikai célját, a védelmi képességek regionális csoportosítását és megosztását.

A magyar tárcavezető megköszönte kollégájának a tavaly októberi kolontári vörösiszap-katasztófa idején nyújtott szlovák segítséget.

Arra kérte Lubomír Galkót, személyesen járjon közbe a szlovák belügyminiszternél azért, hogy meg lehessen kötni a már 10 éve húzódó megállapodást a hadisírok gondozásáról. A szlovák miniszter erre ígéretet tett.

Lubomír Galko örömét fejezte ki, hogy 12 év elteltével hivatalos kétoldalú magyar-szlovák védelmi miniszteri találkozót tartottak. Meggyőződése – mondta -, hogy a mostani találkozó intenzívebbé teszi az együttműködést a magyar és a szlovák hadsereg között. Megjegyezte, hogy már most is jó az együttműködés például a katonai missziókban, Afganisztánban és a Balkánon.

A szlovák védelmi miniszter hétfőn Kolontáron járt, megtekintette a vörösiszap-katasztrófa helyszínét. A magyar katasztrófavédelem tevékenységét méltatva rendkívülinek nevezte, hogy az országban külön katasztrófavédelmi szervezet működik, és elmondta, hogy szorgalmazza majd Szlovákiában is a katasztrófavédelmi hivatal felállítását.

A Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt. Ajka melletti egyik iszaptározójának gátja tavaly október 4-én szakadt át. Egymillió köbméternyi vörösiszap ömlött ki, az áradás három települést – Devecser, Kolontár, Somlóvásárhely – öntött el. A szerencsétlenség következtében tízen meghaltak és több mint százhúszan megsérültek.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.