Ven Csia-pao (Wen Jiabao) kínai miniszterelnök budapesti látogatása: külföldi lapvélemények

Szlovák lap a kínai kormányfő budapesti látogatásáról
Egy kínai Budapesten címmel közölt kommentárt Ven Csia-pao (Wen Jiabao) kínai miniszterelnök budapesti látogatásáról hétfőn a Sme című szlovák liberális napilap.

Az újság úgy látja: az a tény, hogy a kínai kormányfő európai turnéja Budapesten kezdődött, valószínűleg “vegyes érzelmeket”, sőt, “egyenesen irigységet” válthat ki Szlovákiában, mert ez a látogatás politikailag és gazdaságilag is összehasonlíthatatlanul jelentősebb lett, mint amilyen a kínai államfő két évvel ezelőtti rövid pozsonyi látogatása volt.

“Szükségtelen azonban engedni az indulatoknak. Az a tény, hogy a kínai (miniszterelnök) néhány órára megállt Orbánnál, a magyar diplomácia sikere ugyan, ez azonban a közepes nagyságú törpe és a világ második legnagyobb gazdasága közötti valamiféle különleges kapcsolatok nagy jövőjének hamis vízióján alapul. Ezt a víziót ismerjük Szlovákiában is, de az új kormány szerencsére már elvetette” – írja Peter Schutz, a szerző.

“Az Orbán-doktrína, amely szerint a kis demokráciák vonzódnak a totalitarizmusokhoz, normális és értelmes, mert igazolja őket a gazdasági pragmatizmus, s annyiban fejlettebb (Robert) Fico +hurráputyinizmusánál+, hogy megvalósításához nincs szüksége Líbiára, Kubára (stb.). Teljesen elég neki Kína és Oroszország” – véli Schutz.

“A kérdés az, hogy a kínai kormányfő szemében mit jelent gazdaságilag a +a logisztikai-közlekedési bázis+ kialakítása Magyarországon. Valószínűleg Orbán is sejti jól, hogy inkább politikai-arculati kép kialakítását érti alatta” – írja a szerző.

Az újság szerint elmondható, hogy annak a lónak, amely éppen egymilliárd eurós hitelt és a magyar állampapírok pontosan meg nem nevezett volumenének megvásárlását ígérte, nem szabad a fogát nézni. “Ez igaz, ám Kínára támaszkodni a költségvetési egyensúly keresésekor, nem egy kikényszerített lépés, hanem annak a nem szokványos, +forradalmi+ útnak a következménye, amelyen elindulva Orbán elvágta magát a Nemzetközi Valutaalap és gyakorlatilag az Európai Unió forrásaitól is” – állítja Schutz.

“A vicc abban rejlik – ahogy azt Ven Csia-pao Londonban megerősítette -, hogy Kína ugyan fontosnak tartja Európa stabilitását, de hitelezni és vásárolni csak addig fog, amíg létezik valamiféle biztosíték a megtérülésre. Bár a helyzet ma nem tűnik szörnyűnek, nem biztos, hogy rövidesen nem ez lesz Magyarország esete” – záródik a szlovák liberális lap kommentárja.

 

A Frankfurter Allgemeine Zeitung a kínai kormányfő magyarországi látogatásáról, luxemburgi lapvélemény

Berlin, Luxembourg, 2011. június 27., hétfő (MTI/dpa)) – Megvásárolt politika címmel Ven Csia-pao (Wen Jiabao) kínai miniszterelnök budapesti látogatásáról közölt rövid cikket hétfőn a Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Bár nincsenek arra utaló jelek, hogy Ven Csia-pao dicsérte volna a magyar médiatörvényt, a kínai miniszterelnök és vendéglátója, Orbán Viktor így is csodálatosan megértette egymást – hangoztatta a német konzervatív napilap. Nem is csoda, hisz Magyarország már most Kína stratégiai partnerének tekinti magát.

Az újság szerint aligha lehetett számítani arra, hogy a magyar fél bírálni fogja a kínai viszonyokat. Magyarország úgy gondolja ugyanis, hogy túlságosan is szüksége van Kínára. Azzal pedig a magyarok tisztában vannak, hogy a nagyon szoros pénzügyi kapcsolatok közvetlen függőséggel járnak.

A globalizáció időszakában mindez nem is elkerülhető, de alapjában véve nem is bírálható. Az sem tilos azonban, hogy valaki már előzetesen megvizsgálja, hogy kitől is kap pénzt – fogalmazott a lap.

Kína pénzügyi potenciálja nem kérdéses. Mint ahogy hiteles az a kínai ígéret is, hogy európai elkötelezettségét hosszú távra tervezi. Kína így nyer befolyást Európában, illetve Európára – hangoztatta a német konzervatív újság, amely szerint a “megvásárolt politika” fogalma ily módon új jelentőséget kap.

Ven Csia-pao egyébként Angela Merkel kancellár meghívására hétfőn érkezik Berlinbe, ahol több német-kínai kormányközi megállapodás aláírása várható.

A Luxemburger Wort című lap is kommentálta hétfőn azokat pénzügyi ígéreteket, amelyeket Ven Csia-pao tett Magyarországon, európai körútjának kezdetén.

“A pénzügyileg erős Kína számára a magyarországi elköteleződés teszt. Peking tisztában van nagy felelősségével, amely az Egyesült Államok kiszámíthatatlanná vált államadósságának a kezelésével jár. Washingtonban a lehető legnagyobb figyelemmel kísérik a magyar megoldást” – írta a lap.

 

A Süddeutsche Zeitung kommentárja Ven Csia-pao látogatásáról

Nincs örök fiatalság címmel jelent meg kommentár Ven Csia-pao (Wen Jiabao) kínai miniszterelnök budapesti látogatásáról a Süddeutsche Zeitung (SZ) keddi számában.

Kína nagy mennyiségben akar magyar állampapírokat vásárolni – állapította meg a német napilap gazdasági újságírója, hozzátéve, hogy Orbán szerint Kínának köszönhetően Magyarországnak “+nem is kell már gondot csinálnia+ a pénzügyekből”.

“Ekkora bizalom az ázsiai mindenhatóságban naiv és veszélyes – és nem magyarázható kizárólag Orbán politikai ide-oda imbolygásaival…” – írta Alexander Hagelüken.

A szerző rámutatott: a Nyugatra általánosan jellemző egyfajta kétes csodavárás, hogy a gyorsan fejlődő országok megmentik a válságtól. Hatalmasak az elvárások a Brazíliához, Kínához és Indiához hasonló feltörekvő országokkal szemben; az ipari országok úgy gondolják, hogy ezek tartós növekedése saját huzamosabb fejlődésüknek a záloga lehet. Az újságíró szerint ez a hozzáállás “kockázatos fogadás egy bizonytalan jövőre”.

Az Egyesült Államok után, amely régóta a fejlődő országok infúzióján él, most már “Magyarországtól Görögországig az ingadozó EU-tagállamok” is a feltörekvők hatalmas pénztárcájában reménykednek – hangsúlyozta Hagelüken.

Az SZ munkatársa szerint ezeknek az országoknak balgaság ennyire függőségi viszonyba kerülniük, hiszen végül minden államnak saját magának kell dolgoznia azon, hogy jólétet teremtsen, és megoldja a problémákat.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.