Ven Csia-pao Londonban: az emberi jogoknak különböző értelmezései lehetnek

Az emberi jogok, a demokrácia, a szabadság és az egyenlőség “más-más módokon és formákban” érvényesülhet különböző országokban – mondta hétfőn Londonban Ven Csia-pao (Wen Jiabao) kínai miniszterelnök, aki szerint Kína nemcsak a gazdaságban, hanem a politikában is szerkezeti reformokat hajt végre.

Ven, aki Budapestről érkezett Londonba és elsősorban gazdasági tárgyú megbeszéléseket folytatott a brit kormány és az üzleti élet vezetőivel, a látogatást lezáró, David Cameron brit kormányfővel közösen tartott sajtóértekezletén kijelentette: bízik abban, hogy “a holnap Kínájára nem csupán a gazdasági virágzás, hanem egy jobb demokratikus és jogi rendszer is jellemző lesz”. Kína olyan országgá válik, ahol a törvényesség uralma érvényesül – tette hozzá.

Ven Csia-pao szerint a kínai kormány “keményen dolgozik” olyan társadalmi problémák megoldásán, mint a szegények és a gazdagok közötti szélesedő különbség és az igazságtalanságok egyéb megnyilvánulásai, hogy a kínai nép egyenlő jogokat élvezhessen gazdasági, politikai és más területeken.

A kínai kormány elkötelezett az emberi jogok hazai védelme mellett, az emberi jogok tiszteletben tartása és védelme már a kínai alkotmányban is szerepel – tette hozzá a kínai miniszterelnök.

Ven Csia-pao szerint Kínának ötezer éves történelme van, és a kínai nemzet e történelmi időszak alatt elmondhatatlan szenvedéseket is átélt. Ez megtanította Kínát arra, hogy ne kioktató módon szóljon másokhoz.

A líbiai katonai beavatkozásra vonatkozó kérdésre válaszolva Ven kijelentette: külföldi fegyveres erők “nyerhetnek ugyan háborúkat, békét azonban aligha”. Hozzátette, hogy ezzel kapcsolatban már “kemény tanulságokat kellett levonni” a Közel-Keleten és az Afganisztánban történtekből.

A kínai miniszterelnök szerint hazája álláspontja az, hogy az egyes országokban felmerülő kérdések megoldására az adott ország népének kell erőfeszítéseket tennie, és Kína reméli, hogy a líbiai konfliktust békés, politikai úton sikerül rendezni.

Ven elmondta: Kína a közelmúltban a líbiai vezetéssel és az ellenzékkel is felvette a kapcsolatot.

David Cameron a líbiai beavatkozásról szólva – érzékelhetően szembeállítva a beavatkozást szükségesnek tartó brit álláspontot a kínai kormányfő véleményével – kijelentette: a Líbia ügyében elfogadott 1973-as számú ENSZ-határozat alapján a szövetségesek felelőssége a líbiai polgári lakosság megvédése. A Kadhafi-rezsimre egyre nagyobb katonai, diplomáciai és politikai nyomás nehezedik, és ezt a nyomást “fenn kell tartanunk” – mondta a brit kormányfő.

Cameron is hozzátette ugyanakkor, hogy a líbiai nép döntésén múlik, milyen kormánya lesz az országnak.

Az emberi jogok kínai érvényesülését és az ezzel kapcsolatos brit álláspontot firtató kérdésre a brit miniszterelnök kitérően csak annyit mondott, hogy “két különböző országról van, amelyeknek különböző a történelmük és a fejlődés különböző szakaszaiban járnak … tiszteletet kell mutatnunk egymás iránt”.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.