Szorosabb együttműködést ajánlott az Opel Magyarországnak

Az Opel az elektromos autók gyártásának területén is együttműködést ajánlott  Magyarországnak.

Ezt a nagy hagyományokkal rendelkező németországi autógyár elnökhelyettese hangsúlyozta azt követően, hogy tárgyalásokat folytatott Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel az Opel több más vezetőjével együtt a gyár rüsselsheimi üzemében. Volker Hoff hangsúlyozta, hogy a General Motors európai leányvállalata ezen a területen is szorosabb partnerségre törekszik Magyarországgal.

A magyar kormányfő kedden – egynapos németországi látogatásának keretében – előbb Hannoverben a Konrad Adenauer Alapítvány felkérésére tartott előadást a magyar uniós elnökségről, majd a Frankfurt közelében lévő Rüsselsheimben felkereste a közelmúltban mintegy 500 millió eurós magyarországi beruházást elhatározó Opel legnagyobb helyi üzemét.

Volker Hoff kijelentette, hogy az Opel rendkívül fontosnak tekinti együttműködését Magyarországgal. Ennek kapcsán emlékeztetett az elhatározott szentgotthárdi beruházásra. Hangsúlyozta, hogy az üzem a világ legkorszerűbb motorgyára lesz, ahol az Opel három különböző motorcsaládot gyárt majd, benzin- és dieselmotorokat egyaránt. “Mindez jelzi, hogy az Opel nagyra becsüli a magyarországi termelési helyszínt, amelynek a jövő szempontjából rendkívül nagy jelentősége van” – jelentette ki a több mint százéves múltra visszatekintő gyár németországi alelnöke.

A magyar miniszterelnök hangsúlyozta, hogy az Opellel való együttműködést Magyarország a termelés mellett az oktatás területére is ki akarja terjeszteni. Kijelentette, hogy ez rendkívül fontos Magyarország számára, megfogalmazása szerint  alapvető magyar érdek.

Orbán Viktor hangsúlyozta: Magyarország azt szeretné, ha a termelésen túl az oktatási együttműködés is erősödne Opellel. Az újságírókat tájékoztatta arról, hogy az Opel vezetőinek bemutatta a magyar felsőoktatás átalakítására vonatkozó terveket. Ennek kapcsán utalt arra, hogy Magyarországon a felsőoktatás a jövőben a mérnökképzés felé fog elmozdulni. “Magyarország készen áll az együttműködésre ezen a téren” – jelentette ki a kormányfő, utalva arra is, hogy Magyarországon a szakképzés rendszere a következő tanévtől új szerkezetben indul meg, mégpedig olyan szerkezetben, amely mindenben hasonlít a német szakképzésre.

Orbán Viktor az Opel vezetőit tájékoztatta arról is, hogy Magyarország olyan nemzetstratégiával rendelkezik, amely lehetővé teszi a stabil, hosszú távú tervezést. A stratégia középpontjában az áll, hogy Magyarország termelési központtá alakul – hangsúlyozta a miniszterelnök, jelezve, hogy a magyar érdekeket ez szolgálja leginkább. “Ezért minél több gyárat, illetve gyártelepet szeretnénk Magyarországra hozni, illetve ilyeneket fejleszteni” – fogalmazott Orbán Viktor.

A miniszterelnök szerint Magyarországnak hosszú távú együttműködést kell kialakítania a világ nagyvállalataival. Szövetségeket kell építeni nagy nemzetközi cégekkel is – jelentette ki a kormányfő, ezek egyikeként nevezve meg az Opelt.

Utalt a szentgotthárdi beruházásra, hozzátéve: magyar remények szerint ezt a beruházást újabbak fogják követni. A  stratégiai együttműködés részeként említette azt is, hogy Magyarország teljesen új technológiai termékeket ismerhet meg, és később gyártásukban is közreműködhet majd.

“Azért is jöttünk ide, hogy kifürkésszük a jövőt” – fogalmazott a magyar miniszterelnök, hangsúlyozva, hogy Magyarországnak is új technológiákra van szüksége. Az elektromos autók teljesen új dimenziót nyitnak az európai iparban – emelte ki.

A látogatás részeként a magyar miniszterelnök rövid próbautat tett az Opel novemberben piacra kerülő új elektromos autójával, az Opel Amperával.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.