Gábor Zsazsa, egy díva “kilépője” – Családi acsarkodástól árnyékolva

Gábor Zsazsa hírneve mindig is inkább arról szólt, hogy figyelmet vívjon ki magának, semmint filmszerepeket. De most a 94 éves, magyar származású díva végső búcsúját háttérbe szorítja egy valódi hollywoodi szappanopera, amelyet hírnév, vagyon, ámítás, cselszövés és hátborzongató képmutatás sorozata jellemez.

A társasági élet korábbi üde színfoltja ma mozdulatlanul fekszik otthonában, képtelen enni, megértetni is alig tudja magát, és ritkán van tisztában azzal, hol van. A hozzá legközelebb álló két ember, azaz férje, Frédéric von Anhalt herceg és egyetlen gyereke, Francesca Hilton között azonban forr a feszültség.

Von Anhalt és Hilton szinte semmiben sem ért egyet, ami Gábor Zsazsát illeti. Vitatkoznak végrendeletéről, mindketten átírják anélkül, hogy szólnának a másiknak. Marakodnak a házán: von Anhalt 2005-ben beperelte Hiltont a villa miatt, Francesca viszont azt állítja, hogy a híresség férje nem óvja anyja befektetéseit. Most a színésznő lánya vitatja a férj jogát arra, hogy eladja a házat.

Vitatkoznak Gábor Zsazsa imázsáról, Hiltonnal nem volt ínyére, hogy von Anhalt fotókat tett közzé a kórházban fekvő csillagról. A férj szerint Francesca őrült, ezért csak egy orvos kíséretében mehet anyja közelébe. A nő viszont állítja, hogy több mint két hónapja nem is láthatta az idős dívát.

A bizarr perpatvar nem enyhül. Von Anhalt nyíltan beszél a sajtónak, Hilton inkább kerüli a nyilvánosságot. Köztük pedig ott fekszik magatehetetlenül az a nő, aki miatt megszületett a “híres, mert híres” kifejezés.

A feleségénél 27 évvel fiatalabb Frédéric von Anhalt hetente riasztja a sajtót neje egészségi állapotáról: törött csípő, üszkösödés miatt amputált láb, fertőzések, tüdőgyulladás, egyebek. A híresség nemrég újabb műtéten esett át, helyre kellett tenni az őt tápláló gyomorszondát. Gábor Zsazsát összesen csaknem két tucat alkalommal szállították már a Los Angeles-i Kaliforniai Egyetem (UCLA) klinikájára.

Von Anhalt persze “saját jogán” is szerepel a bulvárvilágban. 2007-ben azzal rukkolt elő, hogy talán ő Anna Nicole Smith néhai modell lányának apja. A DNS-vizsgálat persze nem igazolta szavait. Ugyanabban az évben riasztotta a rendőrséget, hogy megtámadták, a kiszálló hatóságok pucéran találtak rá Rolls-Royce autójában. Tavaly bejelentette, hogy ringbe száll Kalifornia kormányzói székéért. Legutóbb azt találta ki, hogy 2013-ban megméretteti magát a Los Angeles-i polgármester-választáson.

Azt állítja magáról, hogy herceg. Valójában azonban Hans Robert Lichtenberg néven egy rendőr fiaként született Düsseldorfban, majd 1980-ban pénzért örökbe fogadtatta magát az elszegényedett özvegy, Mária Auguszta anhalti hercegnővel (1898-1983), az utolsó német uralkodó, II. Vilmos német császár (1859-1941) hatodik fiának egykori feleségével. A hercegi dinasztia többi tagja sosem ismerte el valódi családtagnak.

Petesejtdonort keresnek

A hatvanhét éves férfi mostanában azzal “riogatja” a közvéleményt, hogy Gábor Zsazsával petesejtdonort keresnek és béranyát akarnak felfogadni, aki kihordaná gyereküket. Mint mondta, erre azért van szükség, mert ha felesége meghal, ő nagyon egyedül lesz.

Von Anhaltnak arra is jut ideje, hogy haldokló felesége mellett árulja a házaspár 15 millió dolláros Bel Air-i villáját és elárverezze a híresség kiterjedt műkincsgyűjteményét, elegáns ruhatárát. Persze az erről szóló hírek az egykori bálványról szóló orvosi információk közlésekor “csúsznak ki” száján. “Noha otthon fekszik, a feleségem nem tudja, hol van. Nem tudja, kórházban van-e, vagy otthon, így nincs értelme megtartani a házat” – érvelt.

Francesca Hilton szerint anyja férjének nincs joga eladni a villát. Állítja, meghatalmazása van Gábor Zsazsa ügyeiben, ráadásul a pár 1986-ban aláírt házassági szerződése kimondja, hogy a ház egyedül a színésznőé.

Von Anhalt viszont azt hangoztatja, hogy minden, amit tesz, neje érdekeit szolgálja, őt egyedül a díva gondozása és jóléte foglalkoztatja. Állandóan mellette van, ő az egyetlen, akiben felesége megbízik.

A szerencselovag hírében álló férfi 1984-ben ismerte meg a hírességet Los Angelesben. Az akkor 40 éves von Anhalt bejelentkezett a Beverly Hilton szállodába, majd felkerekedett, hogy keressen egy igazi Beverly Hills-i partit. Végül Sidney Sheldon lektűríró birtokán között ki. “Nem volt meghívom, de bejutottam” – emlékszik vissza  Királyi egyenruhát húzott, bérelt egy Rolls-Royce-t, és adott száz dollárt két főiskolásnak, hogy játsszák el testőrei szerepét.

A társasági eseményen szász hercegként mutatták be a színésznőnek, aki aztán megszerezte magának a 27 évvel fiatalabb férfit. Von Anhalt gyakran utazott Amerikába, hogy lássa az asszonyt; két év múlva, 1986. augusztus 14-én házasodtak össze.

“Nem tudom, miért utál”

Francesca Hilton azt állítja, hogy egykor nagyon közel álltak egymáshoz anyjával, naponta akár tízszer is beszéltek. Közlése szerint a díva mindig támogatta törekvéseit, legyen szó akár a fényképezésről, akár saját PR-cégéről vagy komikusi próbálkozásairól.

Von Anhaltról annyit jegyzett meg, hogy “ő az, aki el akart választani minket, de nem tudom, miért utál”.

A híresség férje és lánya egy dologban egyetért: a bajok 2002-ben kezdődtek, amikor Gábor Zsazsát autóbaleset érte, amely kerekesszékhez kötötte.

Attól kezdve von Anhalttól függött, a férj és a lány között pedig megkezdődött a huzavona. A herceg azzal vádaskodik, hogy a színésznő lánya pusztán életbiztosításként tekint anyjára.

A 64 éves Francesca Hilton szóvivője, Edward Lozzi szerint a nő azonban csak látni szeretné anyját, és független megerősítést vár afelől, hogy von Anhalt tényleg úgy gondoskodik az egykori bálványról, ahogy mondja.

“Nem tudom, miért nem szól, ha anyám kórházba kerül. Akkor legalább láthatnám. Ez nem igazságos, ő az anyám. Nem birtokolja őt” – háborgott Francesca.

Michael Levine, sokat látott hollywoodi sajtóképviselő szerint a Gábor Zsazsa vélhetően utolsó napjait kísérő dráma balfogások vihara. “Nem érhet jó véget. Ennek a nőnek az egész életén nyomot hagy ez az epizód – vélekedett. – Manapság semmi sem szent. Olyan ez, mintha valóságshow menne a tévében, de ez tényleg megtörténik, és most történik.”

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.