Lázár: a saját ideáink megvalósítására eddig kevés idő jutott

A Fidesz frakcióvezetője szerint a kormány hónapok óta romeltakarító munkát végez, így a Fidesz saját ideáinak, társadalmi eszményének megvalósítására még nagyon kevés idő, lehetőség és mozgástér volt.

Lázár János a budapesti Polgárok Házában tartott csütörtöki előadásában az elmúlt egy évet értékelve azt mondta, húsz évet nem lehet hónapok alatt megváltoztatni, főleg úgy nem, hogy “a szocialistáktól adósságon kívül semmit nem örököltünk”. Mindent meg kell változtatni, mert az 1989-90-ben kiépült rendszer csődöt mondott: ez volt a kiindulópont – hangsúlyozta.

A frakcióvezető a legjelentősebb gazdasági eredménynek a Nemzetközi Valutaalaptól (IMF) való “békés, nyugodt és korrekt” elválást, valamint a terhek más típusú elosztását nevezte. Mint fogalmazott, a választók pontosan megmondták, hogy az IMF és a nemzetközi pénzpiacok diktátumait nem akarják tovább, mert az egyebek mellett iskola-, óvoda- és kórházbezárásokhoz vezetett volna. “Ha mi ezt tettük volna, akkor a választópolgárok szemébe hazudtunk volna” – emelte ki.

Azt is mondta, hogy a legrosszabb politikának tartja, ha a kormány, a Fidesz megszünteti a vita fórumait, a vitát ugyanis nem korlátozni, hanem vállalni kell, és képesnek kell lenni megnyerni azt. A több párbeszédet, egyeztetést szorgalmazó felvetésekre úgy reagált: ha a kabinet valóban mindenki kormánya akar lenni, akkor meg kell hallgatni az ellenvéleményeket is, és helyt kell állni a vitában.

“Nem lehet elszakadni a hétköznapi valóságtól. A legnagyobb baj, ami a kormányokat érte az elmúlt húsz esztendőben, hogy elszakadtak az emberek valóságától, a hétköznapok valóságától. Ebbe politikus nagyon könnyen beleeshet. Ennek a szelleme engem is megérintett a nyolcéves polgármesterségem alatt olykor-olykor, és akár az elmúlt egy esztendőben is” – fejtette ki Lázár János, hozzátéve, hogy “a hatalom lehetőségének magaslatai hajlamosak a levegőt elszívni”.

A baloldalról szólva hangsúlyozta: a jövőre nézve tisztázni kell, hogy milyen baloldal lesz Magyarországon, olyan, amely Nagy Imrére emlékezik, vagy olyan, amely a Kádár-rendszerből vezeti le magát. Azért nincsenek szerinte tiszta viszonyok a “másik oldalon”, mert ebben a döntő, morális kérdésben nem tudnak állást foglalni. A magyar jobboldal akkor képes elfogadni egy új baloldalt, “ha az nem maffiamódszerekkel működik, és nem egy olyan diktatórikus államból vezeti le magát (…), mint amilyen a Kádár-rendszer volt” – jelentette ki, hozzátéve, hogy “csak sikert kívánhatunk nekik, mert minden magyar választópolgárnak szüksége lenne arra, hogy egy tisztességes baloldal legyen ebben az országban”.

Az egyik érdeklődő azon kérdésére, hogy eljuttatják-e, és ha igen mikor, az embereknek az új alaptörvényt, Lázár János azt válaszolta: továbbra is az az álláspontja, hogy minden magyar állampolgárnak joga van megkapni az alaptörvényt, ám “ebben vita van”. Hozzátette, úgy tudja, Orbán Viktor miniszterelnök egy kormánybiztosnak adott megbízást az új alaptörvény megismertetésére.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.