Straw: “össze fog omlani az euróövezet”

Az euróövezet “összeomlását” jósolta az ellenzéki brit Munkáspárt egyik legtekintélyesebb politikusa.

Jack Straw, aki a tavalyi választási vereségig hatalmon volt Labour-kormányokban belügy- és külügyminiszter, majd igazságügy-miniszter is volt, a görög adósságválságról tartott parlamenti vitanapon hétfő este kijelentette: az euróövezetre “lassú haldoklás” vár, és a 17 tagú valutaunó “jelenlegi formájában” nem lesz képes fennmaradni. “És mivel az euró mostani formájában össze fog omlani, nem lenne-e jobb, ha a lassú haldoklás helyett ez minél gyorsabban megtörténne?” – fogalmazott alsóházi felszólalásában Straw.

A munkáspárti képviselő hozzátette: a jelenlegi konzervatív-liberális kormánykoalíciónak is fel kellene ismernie, hogy “ez a mostani euróövezet nem maradhat fenn”.

A brit parlamentben először hangzott el ennyire egyértelmű jóslat arról, hogy az euróövezet jelenlegi formájában várhatóan megszűnik, londoni elemző házak azonban ezt már jó ideje biztosra veszik.

A Centre for Economics and Business Research (CEBR) éppen e héten kiadott legújabb prognózisa szerint Görögországnak várhatóan még több további pénzügyi segélycsomagra lesz szüksége, “ám előbb-utóbb mind a görög lakosság, mind a külföldi hitelezők belefáradnak ebbe a vesztes csatába, és ez a valutaunió felbomlásához fog vezetni, Görögország és vélhetően több más tagállam távozásával”.

A segélycsomagok újabb sorozata és a végső soron bekövetkező adósságátrendezés késleltetni fogja a felbomlás pillanatát, de ez a pillanat “el fog jönni”, várhatóan a következő öt évben, de esetleg már 2013-ig – jósolták előrejelzésükben a CEBR londoni elemzői.

A Capital Economics – az egyik vezető citybeli pénzügyi-gazdasági előrejelző központ – szakértőinek Görögországgal kapcsolatos minapi elemzése szerint ismét úgy tűnik, hogy egy tagország “küszöbönálló katasztrófája” szükséges az euróövezeti döntéshozók határozott intézkedéseinek kikényszerítéséhez. Mivel azonban a jelek szerint minden válaszlépésnek az előzőeknél kisebb a hatása, és az egyre újabb válságjelenségek felbukkanása között eltelő idő is mind rövidebb, most már komoly kétségek merülnek fel azzal kapcsolatban, hogy a valutauniót jelenlegi formájában egyben lehet-e tartani – állt a Capital Economics elemzésében.

A világ egyik legtekintélyesebb közgazdásza, Nouriel Roubini minap Londonban megjelent cikkében szintén kételyeinek adott hangot az euróövezet jövőjével kapcsolatban.

A New York-i Egyetem pontos előrejelzéseiről világszerte ismert gazdaságtan-professzora a Financial Timesban a múlt héten azt írta, hogy az euróövezeti válsággal kapcsolatos, “majdcsak átevickélünk valahogy” megközelítéssel nem sikerült gyógyírt lelni az alapvető problémára, vagyis az unión belüli széttartó folyamatokra, és ha ez nem változik, az euróövezet – egyes gyengébb tagországok “kihullásával” – a felbomlás felé veszi az irányt.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.