Járai Zsigmond: a pénzpiacok pozitívan reagáltak az államadósság csökkentésre

Óriási lépés volt a GDP-arányos államadósság 4 százalékpontos csökkentése azon a jó úton, hogy Magyarország visszaküzdje magát a megbízható adósok körébe – mondta Járai Zsigmond, a Magyar Nemzeti Bank (MNB)felügyelőbizottságának elnöke szerdán a Magyar Televízió Ma reggel című műsorában.

Járai szerint a pénzpiacok rendkívül pozitívan reagáltak az államadósság ilyen mértékű csökkentésére, amit a piac beárazott, hiszen a kormány már korábban meghirdette, hogy a magánnyugdíj pénztár megszüntetéséből származó pénzből az államadósságot fogja a csökkenteni.

Mint hozzátette a piaci reakció épp jó időpontban jött, mert újra kezd bizonytalanná válni a pénzpiac Görögország miatt, és Magyarország még mindig ott van a bizonytalan adósok között.

Járai Zsigmond hangsúlyozta: az adósságcsökkentés mellett a megbízhatóságot nagymértékben javítja, hogy az ország tartaléka 30 milliárd euró körül van, a költségvetés a beígért pályán halad, az államháztartás deficitje nem fogja meghaladni a tervezettet, és mindez hozzájárult ahhoz, hogy nőtt az ország tőkevonzó képessége is.

A műsorban a jegybank felügyelőbizottsági elnöke szólt arról, hogy  sok lépés vezet a jó gazdaságpolitikához, köztük az adócsökkentés, a költségvetési kiadás mérséklése, a bürokrácia leépítése, a vállalkozás egyszerűbbé tétele. Vonzóvá kell tenni Magyarországot a befektetők számára, amihez kiegyensúlyozott költségvetés, reformok szükségesek. Az államadósság tartósan csökkentéséhez, a gazdaság tartósan növekedéséhez szükséges lépések történtek meg az elmúlt esztendőben – mondta Járai Zsigmond.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.