Fővárosi Közgyűlés – Új zászlaja lesz a fővárosnak

Elfogadta Budapest új zászlaját a Fővárosi Közgyűlés 21 igen és 2 nem szavazattal szerdán. Az MSZP képviselői nem nyomtak gombot a szavazásnál. Az új zászló fehér színű, nemzeti színekből összeálló háromszöges díszsorral szegélyezett, közepén az eddigi címer szerepel ezután is.

Tarlós István főpolgármester előterjesztése szerint Budapest eddigi zászlaja más zászlóval könnyen összetéveszthető a nagyfokú hasonlóság miatt. A vörös, arany(sárga), égszínkék zászló ereklyeként, mellérendelt feladatkörben kap szerepet ezután a Fővárosi Közgyűlés ülésein és más ünnepi alkalmakkor.

Horváth Csaba, az MSZP frakcióvezetője a vitában azt kifogásolta, hogy a városvezetés úgy változtatja meg Budapest szimbolikáját, hogy sem szakmai, sem civil szervezeteket nem vont be a döntés előkészítésébe. Azt kérte, hogy a főpolgármester vonja vissza az indítványt, egyeztessen és szeptemberben hozza vissza a testület elé a javaslatot. Jelezte, hogy ellenkező esetben a szocialista frakció nem vesz részt a szavazáson.

Hanzély Ákos, az LMP képviselője is úgy vélte: az új zászló “nem kellően egyeztetett állapotot képvisel, nem képviseli a főváros teljes lakosságát”. A frakció nemmel szavazott.

Németh Zoltán, a Fidesz frakcióvezetője azt mondta: “az új zászló kifejezi, hogy Budapest a nemzet fővárosa, kifejezi a nemzet egységét”.

A Fidesz és a Jobbik képviselői igennel szavaztak.

A fővárosi zászlók cseréje körülbelül 10 millió forintba kerül, ezt a pénzt az általános tartalék előirányzatából csoportosítják át. A változás augusztus 15-én lép hatályba.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.