Stohl-per – Elnapolták a tárgyalást, szeptemberben folytatódik a per

A Pest Megyei Bíróságon szeptember 6-án folytatódik az ittasan súlyos közúti balesetet okozó Stohl András színész-műsorvezető elleni büntetőper másodfokú tárgyalása. A bírói tanács addig újabb szakértői véleményt szerez be az ügyben.

Stohl András 2010. május 8-án hajnalban, a Budapestről Fót felé vezető úton gépkocsijával áttért a szemközti sávba, s ott összeütközött két szabályosan közlekedő autóval. A balesetben négyen sérültek meg, egyikük súlyosan.

A Budakörnyéki Bíróság Stohlt első fokon súlyos testi sértést okozó, ittas állapotban elkövetett járművezetés miatt 2 év 4 hónap letöltendő börtönbüntetésre ítélte, mellékbüntetésként 5 évre eltiltotta a járművezetéstől, 3 évre pedig a közügyek gyakorlásától.

A keddi másodfokú tárgyalás nagy részét a bíróság által kirendelt igazságügyi szakértő, valamint a vádlott ügyvédje által felkért szakértők vitája tette ki. A vádlotti oldal kétségbe vonta a bírósági szakértőnek a baleset legsúlyosabb sérültjén, Kaincz Pálon elvégzett vizsgálatok módszerét, illetve azt, hogy az idős férfi valóban maradandó egészségkárosodást szenvedett, illetve ha igen, az a baleset következménye-e. Ezzel szemben a felperesi oldalon egyértelműen elhangzott: a csípőizületi beszűkülés és a bal láb rövidülése miatt a férfi 15 százalékos végleges munkaképesség-csökkenést kénytelen elviselni.

Ruttner György, a vádlott ügyvédje a délutáni órákban átadott a bírónak egy Pilisvörösváron készült orvosi igazolást, amelynek tanúsága szerint Stohl maga is megsérült a karambol során: agyrázkódást szenvedett. A védelem által megbízott idegorvos szakértő ezt maga is tanúsította, s elmondta, a fej sérülése következtében Stohl “ködös” állapotba került, viselkedése tétova, nem egy vonatkozásában “gyermeki” volt. Ez magyarázza, hogy telefonon arra kérte élettársát: mondja, hogy ő vezetett, s ezért távozhatott – mintegy hárító módon – a baleset helyszínéről a rendőrök megérkezése előtt. Akár eszméletvesztése sem zárható ki – tette hozzá a szakértő.

A tárgyaláson – Ruttner György kérésére – levetítettek egy, az elsőfokú tárgyaláson rögzített felvételt, amelyen az látható és hallható, hogy az ügyész kérte a vád módosítását “maradandó egészségkárosodást okozó” baleset okozására. Az ügyvéd később azzal magyarázta a felvétel “bevetését”, hogy erről nem tájékoztatták védencét, ami súlyos eljárásjogi hiba volt. Hozzátette: ennek ellenére nem szeretné, ha visszautalnák az ügyet  első fokra, mert védence mielőbb túl szeretne lenni az ítéleten, ami az új fejleményeket figyelembe véve – szerinte  – felfüggesztett büntetés, vagy ennél kedvezőbb lesz.

Az ügyvéd szerint vélhetően az is be fog bizonyosodni, hogy Kaincz Pál sérülése mégsem maradandó.

Stubeczky Sarolta bíró kora délután bejelentette: elnapolja a tárgyalást szeptember 6-ára, mert újabb szakértői véleményre van szükség, amelyet az Igazságügyi Orvosszakértői Intézettől szereznek be. A védelem által kért újabb tanúk meghallgatását elutasította a bíróság.

A keddi tárgyaláson több ismert színész is megjelent, köztük Törőcsik Mari, Bodrogi Gyula, Alföldi Róbert, Kern András, Garas Dezső és Kulka János. Törőcsik Mari a tárgyalás előtt az MTI-nek azt mondta: azért jött el a bíróságra, mert a barátjáról van szó, és az ember szorít a barátjának.

A tárgyalás végén Stohl András bejelentette: szerdán egymillió forintot helyez ügyvédi letétbe Kaincz Pál részére, mint kiderült, azért, hogy az esetleges polgári peres eljárást megelőzve éreztesse vele komoly kármentő szándékát.

A színész-műsorvezető az MTI-nek arra a kérdésére, nem csalódott-e a per elhúzódása miatt, azt felelte: csak a “legvégén” akar nyilatkozni.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.