Tíz új “idegen” bolygót fedeztek fel

Tíz új exobolygót, azaz a Naprendszerünkön kívüli planétát fedezett fel a CoRoT csillagászati műhold, amelyet 2006-ban indított a Francia Űrügynökség és az Európai Űrügynökség (ESA).

A CoRoT fedélzeti teleszkópja a csillagok fényességváltozásait méri, melyet az előttük elhaladó bolygók okoznak. A csillagászati műhold észleléseit követően földi obszervatóriumok is igazolták mind a tíz bolygó létét – olvasható a Space.com (http://www.space.com) űrkutatási hírportálon.

A mind a tíz “idegen” bolygó gáznemű, ugyanakkor tömegükben, sűrűségükben és keringési pályájukban nagy eltérések mutatkoznak.

Hét új felfedezett úgynevezett “forró Jupiter”, olyan gázóriás, amely szülőcsillagjához igen közeli pályán kering. Akadt egy olyan planéta, amely kisebb a Szaturnusznál, s van a Neptunuszhoz hasonlító “testvérpár”, amely egyazon csillag körül kering.

A bolygók egyike a Napunknál kétszer idősebb, 10 milliárd éves csillag körül kering, míg egy másik viszonylag fiatal, “mindössze” 600 millió éves nap körül. Két exobolygónak elnyújtott, hosszúkás a pályája.

Az első exobolygót az 1990-es években fedezték fel, azóta 565 “idegen” planéta vált ismertté. A NASA bolygóvadász űrteleszkópja, a Kepler további 1235 jelöltet azonosított, ezek 80 százalékáról bebizonyosodhat, hogy valóban planétákról van szó. A CoRoT eddig több száz jelöltet fedezett fel, az igazolt bolygók száma 26.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.