MSZP-kongresszus – Gyurcsány: az MSZP tagja maradok

Gyurcsány Ferenc biztos abban, hogy az MSZP szombati kongresszusa után is a szocialista párt tagja marad. A volt miniszterelnök a rendezvényre érkezve újságíróknak azt mondta: az őszödi beszéd kiszivárogtatásának ügye “politikai és erkölcsi fekély”, ezért mindenkinek az áll érdekében, hogy kiderüljön, ki adta át az arról készült hangfelvételt a sajtónak.

A volt miniszterelnök az esetleges pártszakadást firtató kérdésre úgy válaszolt: “dehogy lesz szakadás, csak az eső ne szakadjon délután”.

Arra a kérdésre, hogy mi állt abban a borítékban, amelyet Mesterházy Attila pártelnöknek küldött, és amely állítása szerint az őszödi beszéd feltételezett kiszivárogtatóinak nevét tartalmazta, közölte: ha el akarná mondani, megtette volna korábban, azonban tartja magát ahhoz, hogy amíg nem tud biztosat, senkit sem vádol meg nyilvánosan.

Hozzátette: a borítékot azért adta át a pártelnöknek, mert az elmúlt hetekben azzal vádolták, hogy ő hozta nyilvánosságra az őszödi beszédről készült hangfelvételt, “és ehhez mintha nem lett volna szava senkinek sem”. Arról is beszélt, nem szándékozik a kongresszuson elmondani, amit erről az ügyről tud, de ha a kongresszus kötelezi erre, nem tud mit tenni. Véleménye szerint azonban – folytatta – megdönthetetlen bizonyítékok híján nem szabad “locsogni”.

Kitért arra, hogy értesülései szerint a 2010-es parlamenti választás előtt a Nemzetbiztonsági Hivatal lényegében eredmény nélkül zárta le az ügyben évekig folyó vizsgálatot. Mint mondta, a titkosszolgálat biztosan többet tud, mint ő, de “nem eleget ahhoz, hogy terítsék a lapokat”. “Biztosat arról sem tudunk, hogy ki ölte meg Kennedyt, pedig az ennél nagyobb ügy” – mondta, megjegyezve ugyanakkor: az MSZP-ben szerinte mindenkinek az áll érdekében, neki a leginkább, hogy kiderüljön, ki hozta nyilvánosságra a felvételt.

Kovács László, az MSZP alelnöke újságíróknak nyilatkozva arról beszélt: azt, hogy ki szivárogtatta ki az őszödi beszédet, közvetlenül a nyilvánosságra jutását követően kellett volna kivizsgálni, nem öt év elteltével.

Az őszödi beszéd 2006. szeptember 17-én került napvilágra, amikor a Magyar Rádió részleteket közölt belőle. A beszéd a szocialisták 2006-os választási győzelme után, az MSZP-frakció május 26-i balatonőszödi zárt ülésén hangzott el, de azt máig nem tudni, ki készítette és ki szivárogtatta ki a hangfelvételt.

A felvételen Gyurcsány Ferenc akkori miniszterelnök többek között azt mondta: “Nincsen sok választás. Azért nincsen, mert elkúrtuk. Nem kicsit, nagyon. Európában ilyen böszmeséget még ország nem csinált, amit mi csináltunk. Meg lehet magyarázni. Nyilvánvalóan végighazudtuk az utolsó másfél-két évet. Teljesen világos volt, hogy amit mondunk, az nem igaz. (…) nem csináltunk semmit négy évig. Semmit. (…) Majdnem beledöglöttem, hogy másfél évig úgy kellett tenni, mintha kormányoztunk volna, ehelyett hazudtunk reggel, éjjel, meg este. Nem akarom tovább csinálni.”

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.