Kajak-kenu Eb – Három arany és egy bronz 1000 m-en (végeredmények)

A magyar versenyzők nagyszerű teljesítményt nyújtva három arany- és egy bronzérmet szereztek a belgrádi kajak-kenu Európa-bajnokság szombati 1000 m-es döntőiben. A győzelem Kovács Katalin (K-1), a Szabó Gabriella, Csipes Tamara (K-2) és a férfi kenus négyes nevéhez fűződött. A Dombi Rudolf, Kökény Roland kajakkettes harmadik lett.

A piros-fehér-zöld küldöttség tagjai közül elsőként a fiatal Dombvári Bence szállt vízre a kajak egyesek fináléjában. A Domino Honvéd 19 éves, ifjúsági Eb-aranyérmes versenyzőjétől – aki élete első felnőtt világeseményén szerepel – már az dicséretesnek számított, hogy bekerült a legjobb kilenc közé, ott tehát csak a tisztes helytállás lehetett a célja. Nem is sikerült meglepetést szereznie, a végére teljesen elfáradva az utolsó, kilencedik helyen ért célba.

A folytatás aztán már sokkal nagyobb reményekre jogosította a magyar tábort, a kenu egyesek döntőjében ugyanis a szám aktuális olimpiai, korábbi világbajnokáért, Vajda Attiláért szoríthattak a szurkolók. A futamot kétszer is visszalőtték, s a harmadik, immár jó rajt nem sikerült rosszul a Démász-Szeged klasszis sportolójának, ennek köszönhetően a táv elején az élbolyban haladt. Utána azonban – a drukkerek csalódására – visszaesett, s ezúttal a tőle megszokott fantasztikus hajrá is elmaradt (megzavarhatta, hogy a férfi K-1 eredményhirdetését igencsak szokatlan módon az ő versenyének befutójával párhuzamosan tartották a parton). Vajda végül elmaradva a várakozásoktól csak nyolcadik lett.

“Most ennyit bírtam, szerintem ez várható is volt, hiszen a múlt heti válogató sokat kivett belőlem. Tudtam, hogy ez az Eb elsülhet jól és rosszul is, sajnos az utóbbi történt. Most szerencsére lesz egy kis pihenőm” – mondta utóbb Peking bajnoka.

A női kajakosoknál a kétszeres ötkarikás és 29-szeres világbajnok Kovács Katalin a tavalyi Eb-n meglepetésre leszorult a dobogóról, csak negyedik lett, s most mindenképpen javítani akart. Ez olyannyira sikerült, hogy esélyeshez méltóan egészen aranyéremig száguldott, gyakorlatilag nem is nagyon volt ellenfele. Egyedül a szerb színeket képviselő Antonija Nadj tudta tartani vele a lépést, de arra, hogy megszorítsa, neki sem volt esélye.

“Azzal azért tisztában vagyok, hogy ez nem az ötszázas mezőny, de azért természetesen nagyon örülök – nyilatkozta Kovács, akinek az elsők között edzője, Csipes Ferenc gratulált. – Én tudtam, hogy Kati simán nyer, csak ő nem hitte el” – fogalmazott a tréner.

A párosoknál az idén alakult Dombi Rudolf, Kökény Roland kajakkettes az éremszerzést tűzte ki maga elé célként, s ezt nagy versenyben sikerült is elérnie. A táv elején még a mezőny közepén lapátoltak a magyarok, a hajrára azonban rákapcsoltak, és a németek, valamint az oroszok mögött harmadikként értek a célba.

“Ez az első jelentős versenyünk együtt, úgyhogy elégedettek vagyunk. Eddig még nem tudtunk ilyen erős mezőnyben menni, kicsit szokatlan volt, hogy mennek előttünk, de kezdésnek nem volt rossz. A szegedi világbajnokságig még van két hónapunk gyakorolni, nem fogunk tétlenkedni” – mondta az MTI-nek a rutinos Kökény. A nők hasonló számában Szabó Gabriella és Csipes Tamara világ- és Európa-bajnoki címvédőhöz méltóan versenyzett, s bár a németek rájuk ijesztettek – féltávnál vezettek is -, ez nem zavarta meg őket abban, hogy újabb közös diadalt ünnepelhessenek és megvédjék tavaly, Trasonában kiharcolt címüket.

“Nagyon kemény verseny volt, elsősorban a hajónkra ragadó rengeteg hínár miatt, ez pszichésen is óriási erőpróba volt – árulta el a célba érkezést követően Szabó. – A taktikánk szerint leginkább az oroszokra akartunk figyelni, de ez mindjárt az elején borult, mert a németek jöttek nagyon. Attól nem ijedtünk meg, hogy féltávnál átvették a vezetést, mert éreztem, hogy sok van még bennünk, csak azok a fránya hínárok ne lettek volna…”

“Ha Gabi nincs, én lehet, hogy már feladtam volna, nagyon kemény verseny volt” – tette hozzá Csipes.

A Széles Gábor, Nagy Péter kenus duó nem tudott beleszólni az érmek elosztásába, hatodik lett, a magyar férfi kajaknégyes azonban – amely tavaly teljesen más összeállításban második lett a kontinensviadalon – nagyot küzdve éppen csak leszorult a dobogóról, és negyedikként zárt. Az ebben a számban kétszer is olimpiát nyert, rutinos Kammerer Zoltán és Vereckei Ákos mellett még Kucsera Gábor és Boros Gergely kapott helyet a hajóban, amely a portugálok, a németek és a románok mögé szorulva centikkel maradt le az éremről.

A végén jött a csattanó: a Sáfrán Mátyás, Sáfrán Mihály, Tóth Márton, Mike Róbert összeállítású kenus kvartett – amelynek a kevés nevező miatt nem kellett selejteznie, s csak a döntőben szállt vízre először – nagyszerű produkciót nyújtva első lett a hat hajót számláló mezőnyben.

“Eddig négy edzésünk volt összesen, számunkra is teljesen meglepő, hogy ilyen jól sikerült összeszoknunk” – fogalmazott Tóth, Sáfrán Mihály pedig hozzátette, hogy ez az aranyérem mindannyiuk számára vigaszdíj a múlt héten elvesztett páros válogatókért.

[pullquote]A legrövidebb távon a Kovács, Kozák Danuta kajakpáros már a délelőtti előfutamból egyenes ágon a legjobb kilenc közé került, a Sík Márton, Beé István kajakos duó, Bozsik Attila (C-1), Molnár Péter és Kozák (mindkettő K-1) pedig a középfutamból harcolta ki a döntőbe jutást. A kevés nevező miatt férfi C-2-ben és női C-1-ben nem rendeztek előcsatározásokat, így a Horváth Gábor, Bozsik duó és Takács Kincső a fináléban száll majd vízre először.
Vasárnap 9:50 órától az 500, 12:25 órától a 200, 15 órától pedig az 5000 m-es finálékat rendezik Belgrádban.[/pullquote]

később:

200 m-es középfutamok 15 ó

vasárnap:

500 m-es döntők 9:50 ó

200 m-es döntők 12:25 ó

5000 m-es döntők 15 ó

 

A belgrádi kajak-kenu Európa-bajnokság szombati 1000 m-es döntőinek dobogósai és a magyarok eredményei:

férfiak:
——–
K-1, Európa-bajnok:
Max Hoff (Németország) 3:22.458 p
2. Aleh Jurenyija (Fehéroroszország) 3:25.029
3. Fernando Pimenta (Portugália) 3:25.881
…9. DOMBVÁRI BENCE 3:39.141

K-2, Európa-bajnok:
Martin Hollstein, Adreas Ihle (Németország) 3:07.095
2. Vitalij Jurcsenko, Vaszilij Pogreban (Oroszország) 3:07.827
3. DOMBI RUDOLF, KÖKÉNY ROLAND 3:08.205

K-4, Európa-bajnok:
Portugália 2:49.618
2. Németország 2:49.960
3. Románia 2:50.056
4. MAGYARORSZÁG (KAMMERER ZOLTÁN, VERECKEI ÁKOS, KUCSERA GÁBOR, BOROS GERGELY) 2:50.128

C-1, Európa-bajnok:
Sebastian Brendel (Németország) 3:47.155
2. Josip Chirila (Románia) 3:49.645
3. José Luis Bouza Pregal (Spanyolország) 3:50.065
…8. VAJDA ATTILA 3:54.829

C-2, Európa-bajnok:
Alekszej Korovaskov, Ilja Pervukin (Oroszország) 3:28.584
2. Andrej Bagdanovics, Alekszandr Bagdanovics (Fehéroroszország) 3:28.614
3. Liviu-Alexandru Dumitrescu-Lazar, Victor Mihalachi (Románia) 3:28.818
…6. SZÉLES GÁBOR, NAGY PÉTER 3:33.210

C-4, Európa-bajnok:
MAGYARORSZÁG (SÁFRÁN MÁTYÁS, SÁFRÁN MIHÁLY, TÓTH MÁRTON, MIKE RÓBERT) 3:16.042
2. Fehéroroszország 3:16.270
3. Oroszország 3:16.528

nők:
—-
K-1, Európa-bajnok:
KOVÁCS KATALIN 3:55.232
2. Antonija Nadj (Szerbia) 3:57.716
3. Edyta Dzieniszewska (Lengyelország) 4:02.732

K-2, Európa-bajnok:
SZABÓ GABRIELLA, CSIPES TAMARA 3:31.741
2. Franziska Weber, Tina Dietze (Németország) 3:32.629
3. Juliana Salahova, Anasztaszja Szergejeva (Oroszország) 3:34.927

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.