Vízre tették a balatoni sürgősségi mentőhajót Zánkán

Vízre tették Zánkán az egyetlen balatoni sürgősségi mentőhajót, amelynek a működési költségét az idei szezonban a Belügyminisztérium támogatásával fedezik – tájékoztatta a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának (VMSZ) szóvivője pénteken az MTI-t.

Tar Mihály elmondta: a Rupert nevű mentőhajó vízre helyezése alkalmából tartott sajtótájékoztatón értesültek az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) főosztályvezetőjétől arról, hogy a belügyminiszter utasítására az OKF költségvetési keretéből 15 millió forintot biztosítanak az esetkocsi-felszereltséggel rendelkező “vízi mentőautó” 11 hétig – szeptember első hétvégéjéig – történő üzemeltetésére.

Az állami támogatással így a sürgősségi mentőhajó beüzemelése mellett biztosított a VMSZ zánkai diszpécserközpontjának folyamatos, napi 24 órás ügyelete, és az elegendő fedezetet biztosít a Rupert fedélzetén szolgálatot teljesítő 4 fős személyzet biztosítására – tette hozzá a szóvivő.

Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának sürgősségi mentőhajója

A bajba jutott fürdőzők mellett a mentőhajó a Balaton partjának 100 méteres körzetéig szárazföldi esetekhez is riasztható, erről az Országos Mentőszolgálattal (OMSZ) megállapodást kötöttek.

Tar Mihály hangsúlyozta, hogy a Tihanyból riasztható hajó sok esetben a mentőautónál hamarabb a helyszínre érkezik, általában 90-100 kilométeres óránkénti sebességgel közlekedik a vízen, így Siófoktól 45 perc alatt odaér Keszthelyre. A szóvivő példaként egy tihanyi esetet említett, akkor egy szállodavendég életét mentették meg, akit darázscsípés ért. A Rupert 2 perc alatt a helyszínen volt, a fulladás megakadályozására azonnal bekötötték a vénás infúziót, majd a később kiérkező mentőautóval kórházba szállították a férfit.

Tar Mihály elmondta, hogy a nyári szünet kezdetével a Balatonnál élők és az oda látogató nyaralók nagyobb biztonságban lehetnek, tavaly több mint 80 esethez riasztották a vízi esetkocsit.

A Közép-Európában is egyedülálló, ötvenmillió forintos költséggel beszerzett és további 20 millió forintból felszerelt mentőhajó 2009 óta teljesít szolgálatot az egész Balatonon, a fedélzetén a vezető és a navigátor mellett szakképzett mentőápoló és mentőtiszt vagy mentőorvos teljesít szolgálatot.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.