Jönnek a robotok!

Milyen kölcsönhatásra vagyunk képesek egy robottal, és más-e ez a kölcsönhatás akkor, ha a robot úgy néz ki, mint egy ember? Ez csupán két kérdés azok közül, amelyekre Henrik Scharfe dán pszichológus szerint meg kell találnunk a választ. A professzornak az Aalborgi Egyetemen működő részlege büszke tulajdonosa Geminoid DK-nak, annak a robotnak, amely elképesztő módon hasonlít magára a tudósra. “Egy kicsit olyan, mint egy science-fiction, csak éppen hiányzik belőle a fikció” – jegyezte meg a pszichológus az övével azonos öltönyt és inget viselő, azonos hajú másolat mellett ülve.

Ez már a harmadik robot a Geminoid sorozatból, amelyet Isiguro Hirosi, az Oszakai Egyetem professzora és az általa vezetett csoport tervezett a Narában működő Nemzetközi Fejlett Telekommunikációs Kutatóintézetben (ATR).

“Egy ilyen drámai vagy szélsőséges hatású dolog valóban elgondolkodtatja az embert azon, hogy milyen szerepet játszik mindennapi életében a technológia” – fejtette ki Scharfe. Szerinte jobban meg kell értenünk az ember és robot közötti kölcsönhatást, és az ultrarealista robotok segíthetnek bennünket a tanulásban.

“Képzelje el, hogy bemegy egy étterembe, ahol a pincér robot, és az veszi fel a rendelését. Megesik, hogy az ember nem akar pincérrel találkozni, a robot pedig tökéletesen el tudja végezni a munkát” – hozott fel egy példát. Hangsúlyozta azt is, hogy egyre nagyobb mértékben ki vagyunk téve a legkülönbözőbb területeken zajló automatizálásnak, és jó lenne tudni, hogy meddig vagyunk hajlandók elmenne.

“Vegyünk egy óvodát, ahol van egy robot, és az újból és újból és újból elmondja ugyanazokat a meséket. Az emberek általában ellenzik ezt az ötletet, én pedig mindig megkérdezem tőlük, hogy elégedettek-e a tévéjükkel vagy a DVD-lejátszójukkal, amely ugyanazt a dolgot ismétli, és a többség igennel válaszol. Akkor pedig mondja meg, hol itt a különbség” – magyarázta.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.