Járvány – Hajsza az EHEC-baktérium után Németországban

Tovább tart a súlyos hasmenésjárvány kórokozója utáni hajsza Németországban.

Csütörtöki értesülések szerint a hatóságok még mindig nem bizonyították százszázalékosan, hogy a növényi csíra a legfőbb “bűnös”. A járványos megbetegedésekkel kapcsolatos kockázatokat értékelő szövetségi intézet szóvivője szerint viszont az egyetlen “forró nyom” továbbra is a csíra.

Jó hír, hogy az elmúlt 24 órában tovább csökkent az új megbetegedések száma, rossz hír viszont, hogy a fertőzés újabb halálos áldozatokat követelt.  Csütörtök délutánig Németországban 38 személy halt meg a járvány következtében, egy svéd áldozatot is hozzászámolva Európában összesen 39.

A Robert Koch országos járványügyi intézet szerint az áldozatok túlnyomó többsége a betegség legsúlyosabb tüneteivel, az úgynevezett hemolitikus urémiás szindrómával (HUS) küzd, amely súlyos  vérszegénységet, illetve veseelégtelenséget okoz. Mivel továbbra is több mint 700-an vannak életveszélyben, az intézet szerint egyáltalán nem kizárt, hogy a németországi halottak száma tovább növekszik.

Egészségügyi szakértők szerint több mint valószínű, hogy legkevesebb 100 beteg a jövőben állandó művesekezelésre vagy veseátültetésre szorul.

Bár továbbra is az alsó-szászországi Bienenbüttel egyik biokertészeti üzeméből származó növényi csíra az első számú gyanúsított, azt a hatóságok még mindig nem tudják, hogy maga a csíra hogyan fertőződött meg. Feltevések szerint a növényi csíra termesztéséhez használt vetőmag lehetett fertőzött, ezt azonban nem sikerült bizonyítani. Ezért változatlanul azt indítványozták a lakosságnak, hogy ne fogyasszon növényi csírát, még otthon termesztetett sem.

Mind több az olyan vélemény, hogy a tényleges kórokozónak bottal ütik a nyomát. Szakértők ennek kapcsán arra emlékeztettek, hogy a korábbi hasonló, ugyancsak bélbaktérium okozta járványok 75 százaléka esetében nem találták meg az igazi kórokozót.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.