A berlini falról kezdődtek megemlékezések a német fővárosban

Az egykori berlini fal nélkül a volt kommunista NDK nem tudott élni, de a fal okozta bukását is – hangsúlyozták azon a központi megemlékezésen, amelyet szerdán rendeztek Berlinben a német főváros keleti és nyugati részét 28 éven keresztül mesterségesen elválasztó betonfal építésének közelgő 50. évfordulója alkalmából.

A megemlékezések napra pontosan fél évszázaddal azt követően kezdődtek, hogy a határlétesítményt kitervelő egykori keletnémet kommunista párt- és állami vezető, Walter Ulbricht 1961. június 15-én a világsajtó képviselői előtt még azt állította: az NDK-nak nem áll szándékában semmilyen falat emelni Berlinben.

Az akkori keletnémet hatóságok ennek ellenére két hónappal később, 1961. augusztus 13-án megkezdték a 155 kilométeres fal felépítését. Annak fennállása alatt, 1961 augusztusa és 1989 novembere között mintegy 5000 embernek sikerült az NDK-ból Nyugat-Berlinbe menekülnie, és körülbelül ugyanennyit fogtak el menekülés közben. Német kutatók, illetve történészek hivatalos adatai szerint menekülés közben a falnál 136 személy vesztette életét, túlnyomó többségüket a keletnémet hatóságok lőtték agyon.

A szerdai emlékünnepségen felszólaló Hans-Peter Friedrich belügyminiszter rámutatott: a berlini fal minden egyes áldozata annak bizonyítékát jelentette, hogy az egykori NDK megsértette az alapvető emberi jogokat. A miniszter – akárcsak a többi felszólaló – ebből a szempontból is teljes mértékben helytelennek és megtévesztőnek nevezte a Németországban az elmúlt években felerősödött vitát arról, hogy a volt NDK jogállam volt-e vagy sem.

Az évfordulós megemlékezéssorozat augusztus 13-án zárul. Addig is a német főváros különböző pontjain – ahol a korábbi fal húzódott – hatalmas fekete-fehér fotókat helyeznek el, amelyek a főváros csaknem három évtizedes mesterséges megosztására emlékeztetnek.

Ennek kapcsán egyébként felélénkült a vita arról is, hogy a berlini falat túl gyorsan lebontották, és túl kevés mementó maradt. Mindezt elismerte Klaus Wowereit, Berlin kormányzó polgármestere, hangoztatva: a túlzott gyorsaság talán nem volt helyes, de senki nem akart falat többé. A polgármester ugyanakkor állandó emlékezést ígért, és – szavai szerint – nem csak az évfordulókon.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.