Újabb sírrongálások a Házsongárdi temetőben

Újabb műemlékértékű sírokat rongáltak meg ismeretlen tettesek a kolozsvári Házsongárdi temetőben, amelynek az őrzéséért felelős kolozsvári polgármesteri hivatal továbbra sem hajlandó intézkedéseket hozni a sírgyalázások megakadályozásáért – írta szerdán a romániai magyar sajtó.

A Krónika és a Szabadság című napilapok, valamint a Manna hírportál beszámolnak arról, hogy az iktári Bánffy család sírkertjében elhelyezett két 19. századi tumbát, valamint Nagy Gyula néhai erdélyi református püspök nemrég restaurált sírkövét öntötték le fáradt olajjal ismeretlen tettesek. Ezen kívül azt a két facsemetét is eltüntették a temetőből, melyeket a pécsi kistérség polgármesterei ültettek Bánffy Miklós tiszteletére.

Gergelyné Tőkés Erzsébet, az Erdélyi Református Egyházkerület keretében működő Házsongárd Alapítvány igazgatója a Krónikának elmondta: rendszeresen jelentik a kolozsvári önkormányzatnak is a temetőt ért vandál cselekedeteket, ennek ellenére nem javul, hanem egyre rosszabb a helyzet. Elmondta: bár korábban kérték mintegy háromszáz sír műemlékké nyilvánítását, ez azért maradt el, mert az önkormányzat jelezte: nincs pénze kifizetni azokat a topográfiai méréseket, amelyek elengedhetetlenek az eljárás lebonyolításához.

Gergelyné Tőkés Erzsébet elmondta: a dolgukat nehezíti, hogy egyes sírok pontos telekhelyét nem tudják beazonosítani, mert ezeket az adatokat a temető igazgatósága önkényesen titkosította, és nem hajlandó információkat kiadni a sírok helyéről. Az alapítvány igazgatója furcsállja, hogy míg a temető igazgatósága tíz évig készségesen együttműködött a Házsongárd Alapítvány önkénteseivel, az utóbbi egy-két évben rendszerint akadályozzák a szervezet értékmentő munkáját. Példaként említette, hogy még a műemlékvédelmi bizottság engedélyével sem engedik a síremlékek restaurálását a polgármester írásos hozzájárulása nélkül.

László Attila, Kolozsvár alpolgármestere a lapnak elmondta, hogy a temető őrzésére korábban tervezett biztonsági intézkedéseket anyagi okokból elhalasztották. Korábban ugyanis a polgármesteri hivatal térfigyelő kamerák felszerelését tervezte a temető területén, pénzhiány miatt azonban ez nem valósulhatott meg – mondta az elöljáró.

Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) nemzetközi sajtóértekezletet és az Európai Parlament néhány képviselőjének meghívásával “városnézést” tervez, hogy a nemzetközi politika szintjére emelje a kolozsvári helyzetet. Gergely Balázs, az EMNT közép-erdélyi regionális elnöke elmondta, hogy Házsongárd nem csak kolozsvári, hanem nemzeti ügy.

Jelenleg mintegy 300 síremlék vár arra, hogy az Egyesült Nemzetek Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete (UNESCO) a világörökség részeként védetté nyilvánítsa, az eljárás azonban még évekig elhúzódhat. A temetőőröknek ugyanakkor esélyük sincs elejét venni a sírgyalázásoknak, hiszen a 25 hektáros létesítményt két őr felügyeli, miközben a temetőt is felügyelő rendőrőrsön dolgozó hat-nyolc személy közül is csak két beosztott figyeli a környéket – írj a Krónika.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.