A szenátus szakbizottsága támogatja Panetta kinevezését a Pentagon élére

Egyhangú szavazattal támogatásáról biztosította kedden Leon Panettának, a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) főnökének a Pentagon élére történő kinevezését az amerikai szenátus fegyveres szolgálatokért felelős bizottsága.

Panetta védelmi miniszterségét még a szenátus plenáris ülésén is meg kell erősíteni. A CIA-főnök Robert Gatest váltja majd a poszton, aki az előző, republikánus kormány idején is ebben a beosztásban volt, s az Obama-kabinet egyik legbefolyásosabb miniszterévé nőtte ki magát.

Leon Panetta a múlt héten költségvetési fegyelmet ígért az amerikai fegyveres erőknél és hangsúlyozta, hogy a “korlátlan” költségvetések ideje lejárt. Az új miniszterre olyan feladatok várnak majd, mint a júliusban elkezdődő afganisztáni és a jelenlegi tervek szerint az idei év végén befejeződő iraki csapatkivonás levezénylése.

A leendő Pentagon-főnök a meghallgatása során több alkalommal hangoztatta, hogy a legtöbb kérdésben egyetértett Gatesszel, aki figyelmeztetett rá, hogy hiba lenne idő előtt kivonulni Afganisztánból.

A 72 esztendős Leon Panetta 2009 februárja óta áll a CIA élén. A legismertebb amerikai hírszerző szolgálat vezetőjeként több mint 30 országban tett látogatást, köztük Magyarországon is. A politikus a kilencvenes években előbb a Fehér Ház igazgatási és költségvetési hivatalának vezetőjeként a költségvetési hiány csökkentésében vállalt szerepével hívta fel magára a figyelmet, majd Bill Clinton elnök kabinetfőnöke lett.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.