Évi 300 ezer tengeri madár válik a fenékhorgos halászat áldozatává

A Brit Királyi Madárvédelmi Társaság (RSPB) és a Birdlife International természetvédelmi szervezet közös kutatása alapján évente akár 300 ezer tengeri madár is elpusztul az úgynevezett fenékhorgos halászat miatt.

Az akár több száz kilométeren elnyúló zsinóron ezer horog is ülhet. A tengeri madarak, például a veszélyeztetett albatroszok, gyakran alámerülnek, hogy megkaparintsák a zsákmányt, azonban eközben fennakadnak a horgon.

A kutatás négy évig tartott – tájékoztatta a BBC-t (www.bbc.co.uk) Orea Anderson, az RSPB szakembere. A kutatás vezetője munkatársaival együtt összegyűjtötte a halásztársaságok világszerte elérhető idevágó adatait. Néhány halászflotta különösen problémásnak mutatkozott.

Az egyik spanyol fenékhorgos flotta például, amely Írország partjaitól nem messze halászik, akár évi ötvenezer madár pusztulásáért is felelős lehet. A tanulmány a japán tonhalflottát is kiemelte: tevékenysége évente húszezer madár életébe kerül, és itt pusztulnak el legnagyobb arányban albatroszok.

Anderson szerint a jelenlegi madárpusztulási ütem fenntarthatatlan. Pedig mindössze annyit kellene tenniük a halászoknak, hogy a zsinórok mentén madárriasztókat alkalmaznak, vagy annyi súlyt raknak rájuk, hogy a horgok kikerüljenek a madarak merülési hatósugarából. Az RSPB olyan szabályozást követel, amely kötelezővé tenné a fent nevezett módszerek alkalmazását a fenékhorgos módszert bevető halászflották számára.

Cleo Small, a Birdlife International munkatársa és a tanulmány társszerzője szerint a mostani eredmény súlyos figyelmeztetés az EU által hamarosan összeállítandó tengeri madarakra vonatkozó akciótervre. Az akciótervnek hathatós intézkedéseket kell tartalmaznia, amelyek képesek csökkenteni a fenékhorgos és más halászati módszerek tengeri madarakra gyakorolt negatív hatását.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.