Női kézilabda: rendkívül szerencsés esetben van esély a londoni részvételre

A Magyar Olimpiai Bizottság a kézi.hu internetes szakportálra hivatkozva hétfőn azt írta: parányi esélye még maradt a magyar női kézilabda-válogatottnak arra, hogy ott legyen a jövő évi, londoni játékokon.

Az együttes szombaton kikapott a németektől a vb-selejtező visszavágóján, s így nem kvalifikálta magát a decemberi, brazíliai világbajnokságra, ahonnan kvótát lehet szerezni az olimpiára.

“Az ötkarikás selejtező már-már érthetetlenül bonyolult rendszere miatt azonban előfordulhat, hogy rendkívül szerencsés esetben a mieink szerepelhetnek a 2012 tavaszán sorra kerülő olimpiai selejtezőn. Mindez a világbajnokság végeredményétől függ.” – írja a kézi.hu.

A portál elemzése szerint az olimpiára egyenes ágon jut ki a világbajnok, valamint a kontinensbajnokok. Az európai csapatok közül így biztosan ott lesz Londonban a 2010-es Eb-aranyérmes Norvégia. Az ötkarikás selejtezőn a világbajnokság 2-7. helyezettjei indulhatnak (amennyiben Norvégia a vb 2-7. helyén végez, akkor a 8. is).

“Mivel szinte biztos, hogy az európai kontinens csapatai lesznek majd a legeredményesebbek Brazíliában, ezért két további európai csapat szerepelhet az olimpiai selejtezőn, mégpedig az a kettő, amelyik a tavalyi Európa-bajnokságon a legjobban szerepelt – és nem szerez olimpiai selejtezős helyet a brazíliai vb-n. Példaképpen, amennyiben Norvégia megnyerné az idei brazíliai vb-t is, úgy nem Európa-bajnokként, hanem világbajnokként szerepelhetne Londonban, az európai kontinens bajnokának jogán pedig a tavalyi Eb-döntős Svédország kvalifikálná magát. Abban a roppant szerencsés, de nem lehetetlen esetben, ha ugyanaz a nyolc válogatott végezne a világbajnokság első nyolc helyén (bármilyen sorrendben), amely az Eb-n is a nyolc közé került, azaz Norvégia, Svédország, Románia, Dánia, Franciaország, Montenegró, Oroszország és Hollandia, a felsorolt nyolc ország csapatai közül kettő olimpiai kvalifikációt szerezne (illetve Norvégia már szerzett), további hat pedig ott lehetne az olimpiai selejtezőn. Mivel Európának további két hely jár az ötkarikás kvalifikációs tornán, a fenti esetben e két helyet a 2010-es Európa-bajnokság 9. és 10. helyezettje szerezné meg: Horvátország és Magyarország.”

A kézi.hu szerint tehát amennyiben a vb-n egyaránt a legjobb nyolc közé jut a norvég, a svéd, a román, a dán, a francia, a montenegrói, az orosz és a holland válogatott, a magyar csapat szerepelhet az olimpiai selejtezőn 2012 tavaszán.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.