Szanyi: kizárt a pártszakadás

Szanyi Tibor kizártnak tartja, hogy az MSZP jövő szombati kongresszusán, vagy azután pártszakadás történjen. A szocialista párt elnökségi tagja fenntartja véleményét, hogy az őszödi beszédet Gyurcsány Ferenc és köre szivárogtatta ki.

Szanyi Tibor szombati sajtótájékoztatóján újságírói kérdésre válaszolva elmondta: a június 18-i kongresszus előtt nyilvánosságra kerülő véleménykülönbségek ellenére “iszonyat nagyot nézne”, ha a pártszakadásnak akár csak a veszélye is fennállna. Kifejtette: sok párttaggal találkozik, és ha úgy teszik fel a kérdést, hogy ki menne át közülük a Demokrata Pártba, “az lényegében nulla”. (A Magyar Nemzet május elején számolt be arról, hogy már februárban megalakult az a Demokrata Párt nevű szerveződés, ahol vezető tisztséget tölthet be Gyurcsány Ferenc. A volt kormányfő ezt megelőzően arról beszélt, hogy új politikai mozgalmat alapíthat, ha kudarcot vall az MSZP átalakítására tett “utolsó erőfeszítés”.)

Azzal kapcsolatban, hogy a pártszakadás az MSZP programtanácsának legutóbbi ülésén is szóba került, Szanyi Tibor azt mondta: attól, hogy egy stratégiai kérdésekkel foglalkozó, döntően társadalomtudósokból álló testület ülésén különböző forgatókönyveket tárgyalnak meg, ez elég messze van a párttagság nagy részének véleményétől.

A Gyurcsány Ferenc esetleges távozását firtató kérdésre megismételte: ahogy a korábban “nagyágyúként” kezelt Pozsgay Imre, Szűrös Mátyás, Csintalan Sándor és Szili Katalin kiválása sem rendítette meg az MSZP-t, véleménye szerint “bármely jeles személyiség” mostani kilépésének sem lenne ilyen következménye.

Az MTI kérdésére Szanyi Tibor megerősítette azt a Facebookon a napokban ismertetett álláspontját, hogy az őszödi beszédet Gyurcsány Ferenc és köre adta át a sajtónak. Mint mondta, az elmúlt években annyi “torz vélemény” jelent meg ezzel kapcsolatban, hogy szükségesnek látott “iránymutatást adni” arról: a rendelkezésére álló információk alapján mi történhetett.

Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy egy zárt körben elmondott beszéd kiszivárogtatása nem bűncselekmény, hanem megszokott eszköz a kormányok kezében. “Ha akkor abban a körben lettem volna, akik erről döntenek, nagy valószínűséggel én is megszavaztam volna, hogy jobb lenne ezt a beszédet legalább részben kitolni” – fogalmazott. Hozzátette: ebben semmi ördögit nem lát, azt viszont ördöginek tartja és kikéri magának, hogy a frakciót az elmúlt években többen árulással vádolták, miközben “ennek közelében sincs a valós helyzet”.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.