Nyílnak a mocsári kardvirágok az ásotthalmi Csodaréten

Már százával nyílnak a mocsári kardvirágok (Gladiolus palustris) az ásotthalmi Csodaréten, ahol a nősziromfélék közé tartozó növény legnagyobb hazai állománya él.

A fokozottan védett növényritkaságból, amelynek eszmei értéke egyedenként 250 ezer forint, a magyar-szerb országhatártól csupán néhány kilométerre található lápréten a becslések szerint akár negyvenezernél is több tő élhet, ami a hazai mocsárikardvirág-állomány kétharmada.

A 30-50 centiméteresre megnövő virág neve hosszan hegyesedő csúcsban végződő egy-másfél centiméteres szélességű leveleinek alakjából származik. A növény június elejétől megjelenő virágai a száron egymás fölött ülnek, egy irányba néznek, lilás bíborpiros színűek. A virág tölcsérhez hasonló állású lepellevelei eltérő alakúak és nagyságúak, s az alsók hosszanti fehér csíkkal tarkítottak. Egy-egy virág hét-tíz napig nyílik, s a virágzás júliusig tart.

A Csodarét nevét rendkívüli fajgazdagságáról kapta, a kardvirágok mellett számos hazai orchideafaj nyílik itt: a kirándulók találkozhatnak mocsári kosborral (Orchis laxiflora), vitézvirággal (Anacamptis pyramidalis), poloskaszagú kosborral (Orchis coriophora) és pókbangóval (Ophrys sphegodes). Szintén előfordul a réten a mocsári kardvirággal növénytani rokonságban álló szibériai és fátyolos nőszirom is (Iris sibirica és spuria).

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.