Szerdán írják alá Nabucco támogatási megállapodását

Szerdán a törökországi Kayseri városában írják alá a Nabucco projekttámogatási megállapodásokat a tranzit országok kormányzatainak képviselői, többek között Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter és a Nabucco konzorcium vezetői.

A projekttámogatási megállapodások lényege, hogy védelmet ad a Nabucco gázvezetéket érintő esetleges megkülönböztető jogszabályi változásokkal szemben, és ugyanakkor az esemény jelzi minden résztvevő ország elkötelezettségét a gázvezeték megépítése iránt.

A Nabucco gázvezeték projekttámogatási megállapodásait az öt tranzitország – Ausztria, Bulgária, Magyarország, Románia és Törökország – felelős miniszterei és a Nabucco Pipeline International GmbH vezetői írják alá.

A megállapodás jelentős előrelépés a gázvezeték építésének előkészítésében, mert ez feltétele a végleges beruházási döntésnek és a finanszírozás megteremtésének.

A megállapodások főbb eleme a szállításra vonatkozó kedvező jogszabályi környezet kialakítása az Európai Unió érintett országaiban, az Unió szintjén és Törökországban, valamint a projekt adminisztratív és törvénykezési támogatása.

A projektben részes országok vezetői 2009. július 13-án Ankarában írták alá a kormányközi megállapodást a Nabucco földgázvezetékről. Az ötven évre szóló egyezményt az osztrák kancellár, valamint Magyarország, Románia, Bulgária és Törökország akkori miniszterelnöke látta el kézjegyével.

A Nabucco vállalat részvényesei az osztrák OMV, a magyar Mol, a román Transgaz, a bolgár Bulgargaz Holding, a török Botas és a német RWE. Minden egyes részvényes egyenlő, 16,67 százalékos részesedéssel rendelkezik a Nabucco Gas Pipeline International GmbH-ban, amely cég magánberuházásban valósítja meg és üzemelteti a projektet.

A Nabucco a tervek szerint Törökországból, a török-grúziai, illetve a török-iráni határról indul, és Bulgárián, Románián, valamint Magyarországon áthaladva az ausztriai Baumgartennél végződik. Éves kapacitását 31 milliárd köbméterre tervezik. A 3.300 kilométer hosszú földgázvezeték a legutóbbi, módosított tervek szerint 2017-ben kezdik meg az üzemelést. A finanszírozás kérdései még tisztázatlanok, és kérdés az is, mely országok, illetve cégek a lehetséges földgázbeszállítók.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.