Németország-járvány: Növényi csírák terjeszthetik a fertőzést (frissítve)

Növényi csírafajták terjeszthetik a németországi hasmenésjárványt egy vasárnap esti bejelentés szerint.

Az alsó-szászországi Hannoverben tartott rendkívüli sajtóértekezleten a tartományi mezőgazdasági miniszter közölte: a legújabb vizsgálatok szerint a fertőzést Uelzen városának egyik mezőgazdasági üzeméből több tartományba is szállított csírafajták okozhatják.

[pullquote]

FRISS
A németországi hasmenésjárvány terjedésének remélt felderítésében hétfőn újabb “forró nyomról” bizonyosodott be, hogy mellékvágányra vihet. Ezúttal a növényi csíráról derült ki, hogy – legalábbis az eddigi laboratóriumi vizsgálatok alapján – mégsem  járvány kórokozójának tekintett, különleges EHEC-bélbaktérium fő hordozója.

Az alsó-szászországi tartományi hatóságok előző este álltak elő azzal a feltételezéssel, hogy az eddig 21 áldozatot követelő járvány terjedéséért egy, az északi Bienenbüttelben lévő biokertészeti üzem, illetve az ott termelt növényi csíra a felelős.
Ilse Aigner fogyasztóvédelmi és mezőgazdasági miniszter hétfőn rendkívüli sajtóértekezleten jelentette be: az eddigi laboratóriumi vizsgálatok nem igazolták, hogy a bienenbütteli üzemből vizsgált növényi csírák baktériummal fertőzöttek lennének.

[/pullquote]

 

Közben Németországban a hasmenésjárvány halálos áldozatainak száma 21-re emelkedett. A megbetegedettek, illetve a gyanús esetek száma immár meghaladja a 2600-at, és közülük több mint 600-ra emelkedett azoknak a száma, akik életveszélyes, vagy legalábbis válságos állapotban vannak. Esetükben már fellépett az úgynevezett a hemolitikus urémiás szindróma (HUS), ami súlyos vérszegénységet, valamint veseelégtelenséget jelent.

A hannoveri mezőgazdasági miniszter nem közölte, hogy a hatóságok miként kerültek az újabb “forró nyom” birtokába. Azt állította ugyanakkor, hogy a rendelkezésre álló bizonyítékok meggyőzőnek tűnnek, ezért a növényi csírák fogyasztásának elkerülésére szólított fel. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a végleges laboratóriumi vizsgálati eredmény egyelőre nem áll rendelkezésre, az szavai szerint hétfőre várható.

Gert Lindemann elmondta, hogy a szóban forgó uelzeni üzemből több tartományba szállítottak különböző vetőmagokból nyert csírafajtákat: a többi között Hamburg, Schleswig-Holstein, Mecklenburg-Elő-Pomeránia, továbbá Hessen tartományokba, valamint különböző alsó-szászországi megrendelőkhöz. A megrendelők között nagy számban éttermek, vendéglők, kantinok voltak.

A miniszter szerint az üzem több dolgozója is megbetegedett a fertőzésben. Az üzemet azonnali hatállyal bezárták.

Az egyik német tévécsatorna szerint összesen 18 különféle növényi csírára gyanakszanak.

Szakértők szerint a különböző növényi csírák gazdagok fehérjében és vitaminokban, ezért nyersen is előszeretettel fogyasztják azokat. Ugyanakkor a múltban már több alkalommal is különböző fertőzéseket okoztak, ezért a hatóságok újból és újból eltanácsoltak a nyers formában történő fogyasztásától. Különösen bizonyos “rizikócsoportokat” óvtak ettől, mindenekelőtt gyermekeket, idősebbeket, terhes nőket és legyengült szervezetű embereket.

A növényi csírák a múltban már a mostanihoz hasonló, csak kevésbé agresszív EHEC-bélbaktérium járványt is okoztak, így évekkel ezelőtt Japánban. Német adatok szerint az ázsiai országban retekcsíra fogyasztása nyomán annak idején több ezren betegedtek meg.

A hatóságok remélik, hogy a legújabb “forró nyomról” nem derül ki, hogy az illetékesek – akárcsak a spanyol uborka esetében – rossz nyomon járnak. Megfigyelők arra is felhívták a figyelmet: amennyiben bebizonyosodik, hogy a növényi csíra a “vétkes”, az ugyancsak gyanúsnak tartott észak-németországi uborka, paradicsom és saláta termesztői “fellázadnak”  a hatóságok ellen.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.