Elárvult kölykökről gondoskodik egy tigrishím

Szokatlan jelenséget figyeltek meg természetvédők Észak-Indiában: egy tigrishím úgy tűnik, két, februárban árván maradt kölyökről gondoskodik a Rantambor Nemzeti Parkban. A T25 jelű tigris valószínűsíthetően a kölykök apja.

A természetvédelmi szakemberek szerint a kölyköket általában az anyjuk neveli fel, a hím ritkán látja azokat, és leginkább elpusztítani szokta az útjába kerülő kicsiket. A hím apai gondoskodásáról nem ismert korábbi feljegyzés.

Az eddig ismeretlen viselkedést rejtett kamerák rögzítették India északi Rádzsasztán tartományának tigrisrezervátumában. A legfrissebb képeken a hím mindössze egy méterrel lemaradva követi a kölyköket – közölte a BBC-vel (www.bbc.co.uk) a nemzeti park igazgatója, Radzses Gupta.

A nyolc hónaposnak becsült kölyköket először T5 jelű anyjukkal látták január 29-én. Miután a nőstény február 9-én elpusztult, a kölyköknek a nemzeti park dolgozói hordták a táplálékot. Gupta szerint a hím hagyja, hogy a kölykök a nekik kihelyezett húst megegyék, azt nem veszi el tőlük.

Rantamborban, India egyik legismertebb tigrisrezervátumában mintegy negyven tigris él, ebből nagyjából egy tucat kölyök. A legutóbbi számlálás márciusban közzétett eredményei alapján India jelenleg 1706 csíkos nagymacskának ad otthont. A múlt század elején még 100 000 tigris élt az országban, azóta azonban komolyan megcsappant az állomány, nagyrészt az orvvadászat és az élőhelyek beszűkülése miatt.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.