Az előzetesnél is kissé magasabb lett az első negyedévi külker többlet

Az előzetesen közöltnél is kissé magasabb lett, rekordnak számító, 2,071 milliárd eurót ért el a külkereskedelmi termékforgalom aktívuma az első negyedévben, a márciusi többlet megközelítette a 840 millió eurót, miközben az export és az import dinamika is jelentősen lassult – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a részletes adatokat csütörtökön.

A negyedéves többlet 614 millió euróval jobb az egy évvel korábbinál. Az első háromhavi kivitel értéke 20 milliárd euró (5.456 milliárd forint), a behozatalé 18 milliárd euró (4.893 milliárd forint) volt, ezzel az export és import forintértéke is meghaladta a gazdasági világválság előtti – 2008. év azonos időszaki – szintet.

Az előzetes adatok szerinti negyedéves többlet 2,063 milliárd euró volt, a márciusi pedig 831 millió euró.

A márciusi kivitel volumenének bővülése 13 százalékra lassult a megelőző két havi 21 százalékról, a behozatal dinamikája pedig 11,7 százalékra a februári 14,6, illetve a januári 23 százalékról. Az első negyedévi volumennövekedés az egy évvel korábbihoz képest az exportban  18,1, az importban 16 százalék volt.

Euróban számolva a márciusi exportnövekedés 18,4 százalékra lassult az előző hónapok 26 százalékot meghaladó dinamikája után. Az import növekedése jelentősebben lassult: 16,1 százalékra a februári 20 és a januári 30 százalékot meghaladó ütem után.

A külkereskedelmi termékforgalom forintban mért árszínvonala 2011 első negyedévében az előző év azonos időszakához képest importban 6,2, exportban 5,9 százalékkal emelkedett. A cserearány 0,3 százalékkal romlott.

2011. január-márciusban a gépek és szállítóeszközök kivitelének és behozatalának volumene 20, illetve 19 százalékkal bővült. Az árufőcsoporton belül a híradás-technikai hangrögzítő és -lejátszó készülék mindkét irányú forgalmának volumene több mint ötödével nőtt, mely elsősorban az ázsiai országokkal folytatott mobiltelefon- és alkatrész-kereskedelem növekedésének köszönhető.

Az árucsoport másik meghatározó súlyt képviselő termékköre – a televízió és alkatrészeinek kivitele és behozatala ezzel szemben – némileg csökkent. Átlagot meghaladó mértékben bővült az általános rendeltetésű ipari gép mindkét irányú forgalmának, továbbá a közúti jármű behozatalának volumene. A személygépkocsi- és alkatrészimport forintértéke így sem éri el a három évvel korábbi szintet.

A feldolgozott termékek kivitelének és behozatalának volumene 21, illetve 20 százalékkal bővült 2010 azonos időszakához képest. A gyógyszer és gyógyszerészeti termék exportvolumene csaknem kétötödével, az importé mintegy negyedével nőtt. Az árucsoport országszerkezetét vizsgálva a behozatal koncentrált, a forgalom közel 80 százalékát az EU régi tagországaival bonyolította Magyarország, ezzel szemben a kivitelben több országcsoport (új tagállamok 40, EU-n kívüli európai országok 28, EU-15 23 százalék) is szerepet játszik. Számottevő a szakmai, tudományos ellenőrző műszer és a színesfém exportjának, valamint a gumigyártmány mindkét irányú forgalmának volumennövekedése.

Az energiahordozók importvolumene az első negyedévben 8 százalékkal csökkent az elmúlt év azonos időszakához képest. Ehhez nagymértékben hozzájárult, hogy az import csaknem harmadát kitevő természetes és mesterséges gáz behozatalának volumene mintegy 40 százalékkal visszaesett. A csökkenés egyrészt a gáz világpiaci árának alakulása, másrészt februártól a stratégiai készletek felhasználása miatt következett be. A behozatal több mint felét adó kőolaj és kőolajtermék importvolumene közel negyedével bővült az alacsony bázishoz viszonyítva.

Az élelmiszerek, italok, dohánytermékek exportvolumene 2011. január-márciusban 10 százalékkal, az importé 16 százalékkal növekedett. A kivitel mintegy harmadát képviselő gabona és gabonakészítmény exportvolumene az árak közel másfélszeres emelkedése mellett alig haladta meg az egy évvel korábbi szintet. Az árucsoporton belül ellentétesen alakult a két fő termék exportja, míg a kukoricakiszállítások mennyisége 40 százalékkal nőtt, a búzáé kevesebb mint felére csökkent. Átlagot meghaladó mértékben növekedett a hús és húskészítmény (sertéshús), a tejtermék és tojás, valamint a kávé, tea, kakaó, fűszer mindkét irányú forgalmának volumene.

Az Európai Unióba irányuló kivitel és az onnan érkező behozatal volumene 2011 első negyedévében 16, illetve 19 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. Külkereskedelmi egyenleg aktívuma az unió egészét nézve 117 milliárd forinttal javult, ennek csaknem négyötöde az új tagállamokkal folytatott kereskedelemben realizálódott, nagyrészt a gyógyszerforgalom növekményének köszönhetően.

Dinamikusan, 27 százalékkal bővült az EU-n kívüli országokba irányuló export volumene, ezzel szemben az importé csupán 11 százalékkal haladta meg a bázisszintet. Az export húzóerejét az ázsiai országokba irányuló mobiltelefon-kivitel jelentette, míg az import mérsékeltebb növekedését az energiahordozók behozatalának alakulása befolyásolta. A külkereskedelmi forgalom hiánya 260 milliárd forint volt, 57 milliárd forinttal kevesebb, mint 2010-ben.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.