VOLT Fesztivál – VOLTfolió-díj és Top 20 Hungarikum

Tíz kategóriában adják át július 1-jén a soproni VOLT Fesztiválon a VOLTfolió Kulturális Médiadíjat; az idei rendezvénysorozaton – amely a magyar EU-elnökség hivatalos záróbulija – az is kiderül, a közönség melyik húsz dolgot tartja igazi magyar hungarikumnak.

A kulturális-zenei médiumokat és médiaszemélyiségeket elismerő VOLTfolió-díj (szakmai partner az MTI és a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság) hét év után éled újjá – jelentették be a szervezők a szerdai budapesti sajtótájékoztatón. Idén tévéműsor, televíziós műsorvezető, rádióműsor, rádiós műsorvezető, rádióadó, magazin, újságíró, zenei portál vagy blog, illetve budapesti és vidéki klub kategóriában lehet szavazni június 20-ig a jelöltekre a www.voltfolio.hu oldalon.

A jelöltek listáját zenészek, a zeneiparban dolgozók válogatták össze. A 2001-ben alapított VOLTfolió elsődleges küldetése, hogy évről-évre elismerésben részesítse a kultúra – elsősorban a zene – közvetítéséért a legtöbbet és legjobb színvonalon tevő médiumokat és médiaszemélyiségeket.

A díj kuratóriuma idén különdíjat ad egy rádiós zenei szerkesztőnek, az MTI vezérigazgatója, Belénessy Csaba pedig életműdíjat nyújt majd át, amellyel a kultúra területén végzett munkájáért ismer el valakit.

A szervezők közül a sajtótájékoztatón jelen volt a kuratórium öt tagja: Rákay Philip, a Magyar Televízió intendánsa, aki korábban – 2001 és 2003 között – három alkalommal is megkapta a VOLTfolió-díjat, Fülöp Zoltán és Lowenbein Norbert, a VOLT főszervezői, Szűts László, aki a díjazás kiemelt partnere, a ProArt – Szövetség a Szerzői Jogokért elnöke és Liptay Gabriella, a VOLT-ot támogató Magyar Telekom marketingkommunikációs ágazatvezetője.

Tagja még a kuratóriumnak például Kovács Ákos, Lovasi András, Zságer Balázs, Geszti Péter, Andrew G. Vajna producer, kormánybiztos, Belénessy Csaba, Vitézy Zsófia, a Budapesti Fesztiválközpont Kht. vezetője, Szájer József EP-képviselő, a VOLT fesztivál alapító-fővédnöke és Gerendai Károly, a Sziget Szervezőiroda vezetője is.

Az idei díjazottaknak járó bronzszobrocskát ef Zámbó István képzőművész készítette el, a VOLTfolió-gálát július 3-án a Magyar Televízió felvételről közvetíti a soproni Petőfi Színházból.

Lobenwein Norbert elmondta, hogy szintén június 20-ig lehet szavazni a VOLT Top 20 Hungarikumra. “A magyar EU-elnökséghez kapcsolódva elhatároztuk, hogy a külföldi vendégeknek az itt élő fiatalok, elsősorban a fesztiválok célcsoportját jelentő 16-35 év közötti korosztály szemüvegén át kívánjuk bemutatni 2011 Magyarországát. A mostanra kialakult harmincas lista mintegy tízezer ajánlást figyelembe véve állt össze” – mondta Lobenwein Norbert.

A közönség mások mellett a Balatonra, a lángosra, a magyar vizslára, a pálinkára, Puskás Öcsire, a Rubik kockára, a Tankcsapdára és a Túró rudira szavazhat. A legnépszerűbb hungarikumokból a VOLT Fesztiválon (június 29-től július 2-ig) kiállítást rendeznek Krasznai János fotóművész egyedi illusztrációival, Ligeti Nagy Tamás újságíró szlogenjeivel, emellett felkértek közéleti személyiségeket is, mondják el személyes élményeiket, kötődéseiket a magyaros dolgokról.

A tervek szerint – a Magyar Turizmus Zrt. égisze alatt – később utazó tárlat lesz a kiállításból, amely így külföldre is eljuthat.

Az idei VOLT Fesztiválon a hazai élvonal szereplői mellett fellép többek között Moby, a My Chemical Romance, a Sum 41, a The Ting Tings, a Monster Magnet, a Dub FX, a 30 Seconds to Mars, a Pendulum, a Primus, Paul Kalkbrenner, a House of Pain és az Asian Dub Foundation.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.